Partizan šokirao Atinu
Velika pobjeda Partizana u Atini kod evropskog prvaka

Euroliga Top 16

Partizan šokirao Atinu

S večerašnje tri utakmice počeo je drugi krug Eurolige, Top 16. Već na startu Partizan je priredio senzaciju pobjedom kod Panathinaikosa, dok su Real Madrid i CSKA upisali domaće pobjede.

Već u prvom kolu druge faze Eurolige desilo se veliko iznenađenje. Partizan je sjajnom, borbenom i požrtvovanom igrom iznenadio aktuelnog prvaka Evrope Panathinaikos i u Atini slavio sa 64:59. Utakmica nije bila nešto posebno kvalitetna, ali borbenosti nije nedostajalo ni kod jednog tima, posebno Partizana.

Crno-bijeli su u Atinu otišli bez najboljeg igrača Aleksa Marića i mnogi su ih unaprijed bili prežalili. Ipak, sjajni taktičar Duško Vujošević je iskoristio neigranje Batistea i Tsartsarisa kod Panathinaikosa, sjajnom presing igrom zaustavio najbolje igrače Obradovićevog tima i dobio utakmicu.

Panathinaikos je vodio nakon prve tri četvrtine, najviše zahvaljujući velikom broju izgubljenih lopti igrača Partizana. U posljednjih deset minuta su igrači Partizana potpuno zaustavili šut igračima Panathinaikosa i čvrstom igrom ostavili svoje protivnike na samo sedam poena.

Partizan je u posljednju minutu ušao s prednošću od dva poena, onda su Božić i Vesely pogodili slobodna bacanja, dok je na drugoj strani Vasilis Spanulis promašio oba, prva na utakmici, i bilo je gotovo. Velika pobjeda beogradskog tima koja ih stavlja u krug kandidata i za prolaz u četvrtfinale.

Prvo ime Partizana bio je Jan Vesely sa 13 poena i 6 skokova, Petar Božić i Lawrence Roberts su ubacili po 12, a Aleksandar Rašić 10. Slavko Vraneš je sa 4 blokade došao do brojke 80 u Euroligi čime je ušao među deset najboljih blokera Eurolige svih vremena. Kod Panathinaikosa su najbolji bili Spanoulis sa 14 i Diamantidis sa 11 poena.

Real Madrid je teškom mukom savladao Efes Pilsen (77:70) i pobjedom otvorio Top 16. Turski prvak je većim dijelom utakmice imao prednost, dok je tri minute prije kraja utakmice bilo nerješeno. U posljednje tri minute više sreće je imao Real i dobio utakmicu.

Najefikasniji u pobjedničkoj momčadi bio je Louis Bullock sa 12 poena, Rimantas Kaukenas i Darijus Lavrinovič su dali po 11, a Marko Jarić i Felipe Reyes po 9. Kod Efesa je prvo ime bio bivši igrač Reala Charles Smith sa 18 poena i 7 skokova, a Bootsy Thornton je dodao 14 poena.

CSKA je u Moskvi pobjedom protiv Unicaje (86:78) otvorio Top 16 Eurolige. Od samog početka utakmice ruski prvak je imao prednost i nije je ispuštao do samog kraja. Prvo ime pobjedničkog sastava bio je Ramunas Šiškauskas sa 23 poena, a Trajan Langdon je dodao 19. Kod Unicaje je debitant Juan Dixon ubacio 17 poena, Archibald je dodao 16, a Printezis 14 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.