"Plavi anđeo" MVP finala NBA lige
Slavlje košarkaša Dallas Mavericksa

"Plavi anđeo" MVP finala NBA lige


Košarkaš koji nikada nikada nije rekao "ne" selekciji Njemačke i koji je u posljednjim četvrtinama finalne serije NBA lige protiv Miamija imao prosjek od 10 poena, proglašen je MVP igračem velike serije protiv LeBrona i društva.

Nakon pet godina i apsolutnog revanša Miamiju kao da je za Dirka Nowitzkog sve došlo na svoje mjesto. Apsolutni pobjednik i mnogo više od toga. Ponekad nepravedno etiketiran kao gubitnik, što su mu protivnici pokušavali nametnuti u ovih zadnjih pet godina, ovaj 211 centimetara visoki njemački reprezentativac je odigrao veliku rolu u finalnoj pobjedi Dallasa nad Miamijem koja je završena rezultatom 4:2.

U zadnjoj utakmici u kojoj je Miami došao na samo četiri poena zaostatka Nowitzki je postigao double-double učinak od 21 poen i 11 skokova. Njegove prezentacije tokom finala bile su i više nego upečatljive jer se nije skrivao u odlučujućim trenucima utakmica. Kada tome dodamo povrede i ostale zdravstvene probleme kod ovog igrača onda je sasvim jasno zašto je ovo laskavo priznanje otišlo u prave ruke.

Kao ilustracija svega ovoga dovoljno je spomenuti četvrti meč i njegovih 10 poena u zadnjoj četvrtini od 21. koliko je dao tu noć. I sve to uz temperaturu prouzrokovanu sinusnom infekcijom.

Interesantno je to da je za svu uživanciju koju nam priređuje ovaj izvrsni sportaš možda najviše zaslužan lokalni trener Jurgen Meng iz malog mjestašceta Wurzburga. Upravo je on zaslužan što "German wunderkind" nije završio kao teniser ili rukometaš što su mu od sportova bili prioriteti u doba mladosti.

Nakon ove konačne potvrde kao jednog od najboljih košarkaša današnjice, šta li tek misle u Milwaukee Bucksima, ekipi u kojoj je Nowitzki osvanuo nakon dolaska u SAD iz Evrope i nakon čega je odmah "trejdovan" u Dallas 1998.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.