Plavi anđeo spustio zvijezde na zemlju

Isitinski vođa NBA prvaka Dallasa: Dirk Nowitzki

Plavi anđeo spustio zvijezde na zemlju

Mimo svih očekivanja, ekipa Dallas Mavericksa ove se sezone okitili naslovom najbolje košarkaške ekipe na svijetu, prvaka NBA lige.

Dallas je imao odličan skor od 57-25 u regularnoj sezoni i svakako da su predstavljali respektabilnog protivnika, ali malo ko je mogao očekivati i daće otići do kraja.

Protivnik u finalu im je bio zvijezdama nakrcani Miami, ali Dallas je imao sjajniju, veću zvijezdu. Dirk Nowitzki zasjenio je i LeBrona Jamesa, i Dwayne Wadea i Chrisa Bosha. Napuhane zvijezde Heata nisu mogle zaustaviti Plavog anđela, koji je ujedno proglašen i za najkorisnijeg igrača finalne serije.

Za razliku od gotovo svih velikih NBA igrača, koje su ponašaju otprilike kao Hollywoodske zvijezde i razmažena djeca, Nowitzki je pravi primjer skromnosti i istinskog sportiste.

Njemački mentalitet (red, rad, disciplina) donijeli su Nowitzkom mjesto u istoriji košarke. Ne, Nowitzki nije najbolji košarkaš koji je ikada igrao košarku, ali je svakako jedan od najvećih. Nakon NBA naslova u to nema sumnje.



U NBA je stigao iz lokalnog kluba Wurzburga, a u istoimenom gradu je i rođen. Na draftu 1998. godine kao deveti pik su ga izabrali Milwaukee Bucksi, koji su potom napravili veliku grešku, kada su ga neporedno nakon izbora poslali u Dallas, klub u čijoj će istoriji 13 godina kasnije njegovo ime ostati upisano zlatnim slovima.

Sa svojih 213 centimetara visine, Nowitzkom je priorodna pozicija četvorke ili krilnog centra, ali zbog neviđene tehnike i brzine s kojom raspolaže, sa lakoćom može igrati i na pozicijama centra i malog krila. Takva tehnika, brzina i pogotovo preciznost šuta za tri poena u SAD se rijetko viđaju kod krilnih centara, pa je Nowitzki postao prava noćna mora za protivničkke odbrane.

Igrači njegove konstitucije koji su ga čuvali u odbrani nerijetko su bili prespori za njega i Nijemac ih je sa lakoćom izvlačio van reketa. Oni brži koji su ga čuvali nisu bili dovoljno fizički jaki da ga zaustave u reketu, pa je Nowitzki s lakoćom prodirao do protivničnog koša.



U svojoj 13 godina dugoj karijeri Nowitzki ima prosjeke od 23 poena i 8,4 skokova po susretu.

Predvođeni samo i isključivo Nowitzkim, Mavericski su u posljednjih 11 sezona bili stalni učesnici play-offa, uključujući i dva velika finala 2006. i 2011. godine. Nowitzki je postao tek peti igrač u NBA istoriji koji je jedini bio all-star igrač u svojoj ekipi koja je postala NBA prvak, a to govori samo po sebi o kakvom se košarkašu radi.

Deset puta je biran u All-star ekipu Zapadne konferencije, a 11 puta se našao u najboljim petorkama NBA. Prvi je evropski košarkaš koji je ikada izabran za NBA MVP igrača sezone.

Iako još uvijek nije u rangu najboljih krilnih centara svih vremena, poput Karla Malonea i Charlesa Barkleya, Nowitzki je na dobrom putu da se pridruži besmrtnom društvu velikana. Plavokosi Plavi anđeo pokazao je Amerikancima da se i van SAD rađaju vrhunski košarkaši. I to kakvi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.