Počinje nova sezona ACB lige

Počinje nova sezona ACB lige

Midhat Šljivak

Nova sezona najjače evropske košarkaške lige ACB startovaće danas utakmicom Caje Laboral našeg Mirze Teletovića i ekipe Cajasola. Titulu iz prethodne sezone brani katalonski gigant Barcelona, koja će u ovoj sezoni ponovo po imenima biti prvi favorit za titulu.

Barcelona je napravila dosta izmjena u rosteru u odnosu na prošlu sezonu. Iz kluba su otišli starosjedioci Gianluca Basile(Cantu) i Jaka Laković (Galatasaray), dok je Ricky Rubio postao novi play Minnesote u NBA ligi. Klub su također napustili Alan Anderson, Roger Grimau i Terrence Morris. Dres Barcelone će u novoj sezoni nositi Chuk Eidson, Marchelino Huertas, CJ Wallacei Xavi Rabaseda. Tim će sa klupe predvoditi Xavi Pascual.

Glavni konkurent Barceloni u borbi za titulu je njihov vječiti rival Real iz Madrida. Real je tokom ljeta dobio novog trenera Pabla Lasa koji će imati zadatak da vrati pehar ACB lige u Madrid gdje je posljedenji put stanovao 2007. godine.

Kraljevski klub je pojačalo nekoliko fenomenalnih igrača, a prije svega je tu Rudy Fernandez. Nova imena u dresu Realu su i Jaycee Caroll, Martynas Pocius, dok su tim napustili Prigioni, Tucker,Fischer i Vidal.

Nama najzanimljivija ekipa je svakako Caja Laboral gdje je nosioc igre naš Mirza Teletović. Caja je u potpunosti renovirala tim pred start ove sezone.

U klub su stigla i dva NBA igrača Reggie Williams i Kevin Seraphin, Pablo Prigioni se vratio iz Reala, a ekipu su pojačali i Milko Bjelica, te Macei Lampe koji se povrijedio i pauziraće čak pet mjeseci.Od odlazaka iz kluba vrijedi istaći prelazaka Huertasa u Real i Stanka Baraća u EfesDuško Ivanović ulazi u svoju devetu sezonu na klupi baskijskog tima, što je vjerovatno i najveće pojačanje po Caju.Od ostalih timova koji konkurišu za visok plasman treba izdvojiti imena Valencije i Bilbaa. Valencija je prošle sezone bila hit Eurolige i ACB lige, i u novoj sezoni će jurišati na visok plasman.

Imena u rosteru ovog tima govore da se radi o više nego dobrom timu, čije su udarne snage Rafa Martinez, Nando De colo, Florient Pietrus, te Victor Claver. Na klupi Valencije sjediće Paco Olomos koji je zamijenio legendarnog Svetislava Pešića.

Ekipa Bilbaoa je prošle sezone iznenadila sve ljubitelje košarke plasmanom u finale lige, a i ove sezone će pretendirati za visok plasman. Kostur tima je ostao na okupu, a u klub su stigli Do'r Fischer iz Reala, Raul Lopez iz Khimkija, te Roger Grimau iz Barcelone.

Ostatak lige je izjednačen kao nikad dosad, a ne treba iznenaditi ukoliko poznati timovi poput Unicaje ili Joventuta ostanu bez plasmana među osam najboljih timova, dok bi iznenađenje prvenstva mogla biti ekipa Cajasola koju je svojim dolaskom u klub preporodio Joan Plaza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.