"Poziv iz BiH nikada ne bih odbio - Idoli? Durant, Pippen i moj otac"

Mladi Rijad Avdić će u Bayernu pokušati pokazati koliko vrijedi

"Poziv iz BiH nikada ne bih odbio - Idoli? Durant, Pippen i moj otac" · Intervju

Samir Avdić je čovjek čije ime je nezaobilazno u historiji bh. košarke. Ušao je u legendu kao kapiten jedne sjajne generacije reprezentacije naše zemlje, ali su igrački dani odavno iza njega. 

Bogatu domaću i inostranu klupsku, kao i reprezentativnu karijeru Samir Avdić je priveo kraju koncem prošlog vijeka, ali će prezime Avdić, čini se, ostati itekako relevantno u okvirima bh. košarke.

Naime, njegov sin Rijad već godinama, daleko od očiju javnosti, gradi svoju sopstvenu košarkašku reputaciju i na dobrom je putu da izgradi ozbiljnu karijeru, pa možda i da u skorije vrijeme pretekne proslavljenog oca.

Rijad Avdić je pred kraj 2014. godine stigao u redove omladinskog pogona berlinske Albe, a kada je došao do B tima njemačkog velikana pokazao je da je itekako naslijedio ogroman talenat i da se već sada radi o sjajnom mladom košarkašu. Prošle sezone je sa drugim timom Albe briljirao u trećem rangu njemačke košarke, bio je ponajbolji pojedinac svoje ekipe i upravo je tada zapao za oko stručnom štabu Bayerna, koji je odlučio rivalima "ispred nosa" ukrasti talentovanog 20-godišnjaka.

Naš mladi košarkaš je tako napustio Albu i potpisao za još većeg velikana njemačke košarke. Avdić će početi svoju eipozodu u Minhenu u drugom timu Bayerna, sa kojim je već odradio prve treninge, a za očekivati je da ćemo ga uskoro vidjeti na parketu i sa prvim zvijezdama Bavarca među kojima je i bh. košarkaš Nihad Đedović.

Zanimljivo je, međutim, da je Rijad Avdić od rane mladosti bio zaljubljenik u nogomet, ali je "pravu ljubav" pronašao u košaci, a o svojim sportskim počecima govorio je u kratkom intervjuu za SportSport.ba.

Da li je tvoj otac imao presudan uticaj da se počneš baviti košarkom? Kako je zapravo krenuo tvoj košarkaški put?

"Pa i nije... Ja se sjećam da sam još kao dijete bio veliki zaljubljenik u fudbal, mada danas i ne pratim toliko taj sport. Ali sa nekih šest-sedam godina sam počeo da treniram u KK Bosna, koji je imao svoj punkt u OŠ Hrasno. Tako je sve počelo... Dobro se sjećam i svog prvog trenera Tarika Agića sa kojim smo puno toga naučili kao djeca, a ja sam sa osam ili devet godina ušao u selekcije kluba, počela se igrati Mini basket liga i tada sam shvatio da želim da se bavim košarkom. Od tada sam se potpuno posvetio ovom sportu", otkrio je naš mladi košarkaš.

Dug si put prešao od prvih koraka do Bayerna. Kako je došlo do tvog odlaska u redove bavarskog velikana. Briljirao si u drugom timu Albe, logičan slijed bi bio prvi tim ovog kluba, ali onda Bayern?

"Pa taj prelazak se nije desio iznenada. Interes Bayerna se pojavio još na početku prošle sezone. Počeli su me pratiti na inicijativu Olivera Kostića koji je pomoćni trener u stručnom štabu prvog tima. Naravno cilj je bio i da dođem do prvog tima Albe, ali ipak bolja prilika je bio Bayern tako da nisam puno razmišljao. I Alba je veliki klub, ali Bayern je ipak posebna priča. To je jedan zaista sjajan kolektiv, imaju odličan omladinski pogon i zaista na pravi način rade sa mladim igračima tako da mislim da je ovo bio pravi korak za mene i moju karijeru."

Glavni cilj za skoriju budućnost je vjerovatno prvi tim Bayerna?

"Naravno, to je ultimativni cilj. Ali sve zavisi od više stvati, tu veliku ulogu igraju i odluke trenra i menadžera, ali mislim da imam prostora i da se mogu pokazati i dokazati i u prvom timu. Ovo je sada jedan visok novo, igra se i Euroliga tako da mislim da bih trebao raditi korak po korak. Za sada ću se truditi da se nametnem kao vođa u drugom timu".

U Bayernu će Rijad Avdić imati priliku učiti od nekih zaista sjajnih košarkaša, a nas su zanimali i njegovi košarkaši uzori. Ko su tvoji košarkaški idoli, postoji li neki igrač čiji stil igre nastojiš "kopirati"? Koliko si naučio od oca?

"Definitino ima puno igrača na koje se ugledam. U NBA ligi je Kevin Durant jedan od njih, ali volim i puno igrača iz nekih ranijih vremena, To je naravno nezaobilazan Michael Jordan, a jedan od košarkaških uzora je svakako i Scottie Pippen. Uglavnom se radi o igračima koji su fizički slični meni, a naravno i moj otac je ostavio puno uticaja na mene u tom pogledu. Puno je pregledanih kaseta njegovih utakmica i možda sam upravo od njega najviše pokupio", istakao je mladi Avdić.

Inače, Rijad Avdić je bio član U16 i U18 selekcija naše zemlje, a jednog dana se nada pozivu i za seniorski tim i kaže da se ne bi dvoumio da isti prihvati bez obzira na okolnosti.

"Naravno da se nadam pozivu. Znam kakva je sada situacija u Savezu i to sve, ali ja nikada ne bih oklijevao, uvijek bih se odazvao. Odazivao sam se i za U16 i U18 selekciju, nažalost nema drugih starosnih kategorija, ali se zato nadam pozivu u seniorsku reprezentaciju. Kao što sam rekao, poziv nikada ne bih odbio", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba Rijad Avdić.

Top Komentari

Woyzeck
Kako roditelj moze biti najveci dusman svom djetetu. Prvo, trebalo bi obavezno naglasiti da je ovo sponzorisan clanak, valjda novinarska etika, koju ova redakcija nema, tako nalaze? Drugo, svakom zivom stvoru koji ima bilo kakvu vezu sa sportom je odmah jasno o cemu se ovdje radi. Tajo igrao kosarku, sada sina gura. 20 godina i igra neke trece njemacke lige, otimaju se kao za njega neki B ligasi... Vi u tekst o ovom liku jos stavite pridjev "talentovan". Smijesno. Tako da, babo, koji si narucio ovaj clanak, gori dusman svom djetetu mogao nisi biti.
11 12
BosnaZmaj
Svaciji je babo htjeo puno od nas, pa nas vecina kopa kanale
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi