Prvo škola pa onda NBA
David Stern je veliki protivnik ulaska mladih igrača u ligu

NBA Liga

Prvo škola pa onda NBA

Nakon mnogo medijskoh prepucavanja po televiziji i novinama, vodstvo NBA lige na čelu sa komesarom lige Davidom Sternom susrest će se danas sa Kongresmenom Republikanaca Steveom Cohenom i razgovarati o problemu ulaska mladih igrača u NBA ligu.

David Stern je poznat kao veliki protivnik ulaska mladih igrača direktno iz srednje škole u NBA ligu, i on zastupa tezu da nijedan mladi igrač koji nema napunjenih 19 godina starosti, završenu srednju školu i barem jednu godinu iskustva u igranju košarke za neki univerzitet ne može igrati u NBA ligi. 

S druge pak strane, Kongresmen Steve Cohen zadužen za provođenje zakona o radu, misli da svaki igrač bez obzira na starosnu dob sam treba da izabere kada će ući u najjaču konkurenciju, te da ne smije biti nikakvo starosno ograničenje. 

Sternov protustav na ovakvo mišljenje Kongresmena svodi se na priču o tome kako pri zaposlenju u neku ekonomsku, građevinsku ili firmu bilo koje druge vrste poslodavac obavezno traži radno iskustvo prije negoli odobri mladom radniku posao, te da takvo pravilo treba poštivati i u košarci. 

Steve Cohen misli da nije dobro uvoditi starosno ograničenje iz jednog prostog razloga što takva odluka može utjecati da neki izuzetno kvalitetan igrač nikad ne zaigra u NBA ligi. Naprimjer, ako neki vrlo kvalitetan igrač nakon srednje škole ode da igra košarku na univerzitetu te tamo doživo strašnu povredu zbog koje bude primoran reći zbogom košarci, njegov san o igranju u najjačoj ligi svijeta biće srušen kao klula od karata, te da zbog toga treba pustiti igrače da u suradnji sa svojim roditeljima donesu odluku za koju oni misle da je ispravna. 

Zasad, čini se oba zagovaratelja ovih zakona su donekle u pravu, a kakvu će odluku donijeti, ostajeda se vidi u narednih nekolikodana, ali sigurno ni jednom nije nimalo lako, jer ipak su u njihovim rukama sudbine stotina hiljada mladih dječaka koji sanjaju da jednog dana zaigraju na NBA parketima. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije