Real traži prvu pobjedu
Pablo Prigioni je u prvoj utakmici zakazao

Maccabi na popravnom ispitu

Real traži prvu pobjedu

Četvrtfinalisti Eurolige imali su samo dan za odmor i već večeras, po uzoru na svoje kolege iz NBA, igraju nove utakmice. Prve četiri utakmice pokazale su da je evropska košarka iz godine u godinu sve jača.

CSKA je protiv Caja Laborala pokazao da su majstori za završnicu Eurolige, El Clasico je opravdao očekivanja, dok su Partizan i Prokom još jednom odigrali sjajnu utakmicu. Iako je Prokom poražen, nije razočarao.

Barcelona je i treći put ove sezone bila bolja od Real Madrida, a već večeras, ponovo u Barceloni, igra se druga utakmica četvrtfinala, koja bi mogla biti ključna za seriju. Ukoliko Barcelona upiše pobjedu veliki pritisak bi pao na igrače Reala, koji bi onda morali dobiti tri utakmice da se nađu u polufinalu.

„Pobjeda u prvoj utakmici ne znači ništa, ako ne dobijemo još dvije utakmice. Pobjeda u prvoj utakmici je veoma važna, ali moramo znati, da ako ne dobijemo jednu utakmicu u Vistalegre dvorani, onda nismo na pravom putu. 2-0 u seriji bi bilo izuzetno dobro, ali moramo biti svjesni da nas u Madridu očekuje veoma težak posao“, kaže uoči večerašnje utakmice Boniface Ndong, jedan od najboljig igrača Barcelone u prvoj utakmici.

Najveća borba ponovo će se voditi pod obručem. Ndong, Vazquez, Lorbek i Mickeal će imati veliku konkurenciju u Lavrinoviču, Reyesu, Tomiću i Garbajosi.

„Nikad se ne možemo prestati boriti, to smo naučili iz prve utakmice. Moramo biti fokusirani do posljednje sekunde i moramo se boriti za svaku loptu. Moramo ovu seriju učiniti dužom nego što mnogi misle. Spremni smo za večerašnji duel“, kaže optimistični Felipe Reyes, ponajbolji igrač Reala ove sezone.

Partizan bez Božića po novo iznenađenje

Nakon Panathinaikosa i Barcelone, Partizan je pokazao svoju snagu i protiv Maccabija u prepunoj Nokia areni. Partizan je jedini tim uz Caja Laboral, koji je u posljednjih nekoliko godina upisao pobjedu na najtežem gostovanju u Euroligi.

„Čuli smo za veliko slavlje naših navijača u Beogradu. Prva utakmica je bila veoma teška, ali drago mi je da je naša pobjeda imala velikog odjeka u Srbiji. Sada se moramo fokusirati na sljedeću utakmicu. Biće nam lakše nego u prvoj utakmici, jer je pritisak sada na igračima Maccabija. Večeras ćemo pokušati da odigramo dobro svih 40 minuta, a ne samo drugo poluvrijeme kao u prvoj utakmici“, kaže junak prvog kola, Dušan Kecman.

U prvoj utakmici je najviše podbacio centar Maccabija Stephane Lasme, prošlogodišnji igrač Partizana. Na njemu su bivši suigrači odigrali odličnu odbranu i potpuno ga zaustavili. Pred večerašnju utakmicu ponovo se mnogo očekuje od Lasmea.

„Ništa ne dolazi lako na ovom nivou. Moramo u večerašnjoj utakmici igrati svih 40 minuta onako kako smo igrali prvo poluvrijeme prve utakmice. Nemamo vremena da mislimo šta se dogodilo, idemo dalje. Igramo pred našim navijačima i još uvijek mislim da smo favoriti i da možemo proći“, kaže optimistični Stephan Lasme.

CSKA na dobrom putu ka još jednom Final Fouru

CSKA je iskoristio širinu klupe i slavio ubjedljivu pobjedu protiv Caja Laborala u prvoj utakmici. Iako se očekivala velika neizvjesnot u utakmici između ova dva kluba, ona je postojala samo u početku utakmice. Realno gledajući, osim Teletovića, Splittera i Huertasa, Caja nema igrača koji može parirati Moskovljanima.

„Što se tiče taktike, mislim da ni jedan tim večeras neće mnogo mijenjati. Mislim da nakon velikog pritiska koji je bio na Caja Laboralu u prvoj utakmici, da su sada malo opušteniji jer su svjesni da nemaju šta izgubiti. Naša odbrana je velika prednost i ako odigramo odbranu kao u prvoj utakmici, mislim da nećemo imati problema“,kaže play CSKA, Zoran Planinić.

„Ne želim govoriti šta ću promijeniti u drugoj utakmici. Ono što mogu obećati je da ćemo večeras igrati s više koncentracije i više volje. Još uvijek želimo ići u Pariz i daćemo najbolje što možemo da taj cilj dostignemo“, optimističan je trener Caja Laborala Duško Ivanović pred večerašnju utakmicu.

Prokom otvorio oči Olympiakosu

Najubjedljivija pobjeda u prvoj utakmici se očekivala od igrača Olympaikosa protiv Prokoma, ali su sjajnim otvaranjem utakmice igrači Prokoma potpuno šokirali domaće zvijezde koje su se oporavile tek u finišu utakmice i uspjele upisati tešku pobjedu.

„Imamo 1-0 i put nam je otvoren, ali u drugoj utakmici moramo odigrati mnogo bolje nego u prvoj. Vjerujem u svoje suigrače i misim da ćemo doći do Final Foura. Prokom je odigrao dobro i pokazao da zaslužuje biti ovdje. Ipak, Olympiakos je bolji tim, imamo širu klupu i mislim da ćemo večeras odigrati mnogo bolje“, kaže najbolji igrač Olympiakosa, Linas Kleiza.

Domaći igrači su u prvoj utakmici uspjeli odigrati dobru odbranu na Loganu i Ewingu, ali ne i na Woodsu, koji je bio najbolji igrač Prokoma. Woods se nada da i večeras mogu odigrati odličnu utakmicu.

„Mislim da smo u utorak pokazali naš potencijal i da zaslužujemo biti u četvrtfinalu. Ključno će u drugoj utakmici biti da smanjimo broj izgubljenih lopti i ne dozvolimo im da daju posljednju riječ utakmici. Ne vjerujem da smo propustili jedinu priliku u ovoj seriji, nego vjerujem kako u drugoj utakmici možemo uzeti ono što smo propustili u prvoj“, kaže Qyntel Woods.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.