Ricky Rubio skuplji od Milana Gurovića

ACB transferi

Ricky Rubio skuplji od Milana Gurovića

Košarka se diže iz godine u godinu, ali se plate igrača i ukupni novac koji se vrti oko košarke ne može ni izbliza porediti sa nogometom, tenisom ili golfom. Košarka, bar ne ona evropska, nije do koljena ni američkom nogometu, hokeju, bejzbolu, a o formuli 1 da i ne govorimo. Ipak, ima i u košarci igrača, koji nisu baš "potpuni siromasi".

Ne mogu se transferi košarkaša  ni porediti s onim nogometaša, ali i među njima ima onih za koje se može reći "boli glava". Ipak, kada pogledamo plate najvećih NBA zvijezda, e onda se može reći da su košarkaši dosegli nivo nogometaša, ali ovog puta donosimo samo iznose najvećih transfera u španskoj ACB ligi.  

Sve do prije dva dana rekord ACB lige držao je kontroverzni srpski košarkaš Milan Gurović, koji je za prelazak iz grčkog Peristeria u Barcelonu prije nekoliko godina dobio tačno 3 miliona pezosa. Ipak, njegov rekord je potukao mladi španski play Ricky Rubio za kojeg je Barcelona Joventutu platila 3, 7 miliona eura.  

Treći najveći transfer ponovo se veže uz ime Joventuta. Joventutu je prodao španskog reprezentativca Raula Lopeza madridskom Realu za 1, 8 miliona pezosa. Četvrti transfer je možda i najzanimljiviji na ovoj listi. Na četvrtom mjestu se nalazi mladi Brad Oleson, za kojeg je Real Madrid platio Fuenlabradi 1,3 miliona eura, ali je Oleson odmah vraćen nazad u matični klub na posudbu.

Ipak, ovog ljeta je Real napravio sjajan posao s ovim igračem, kojeg je poslao u Victoriu u zamjenu za Pabla Prigionia i Sergi Vidala, tako da se može reći da je Real uspješno poslovao.

Identičan transfer je napravio i iskusni Carlos Jimenez, koji je za istu cijenu prešao iz Estudiantesa u Unicaju. Nakon Jimeneza slijedi krilni centar Reala Felipe Reyes, koji je iz Estudiantesa prije tri godine prešao u Madrid za 1,5 miliona eura.

U istom smjeru, za istu cifru, samo izraženu u pezosima, prešao je sada već bivši igrač Carlos Herreros prije skoro deset godine, što se s ove vremenske distance smatrati velikim transferom.

Kako god bilo, koliko god se košarka razvijala iz godine u godinu, vjerovatno nikad neće doseći onaj nivo nogometaša. Ipak, ne treba zaboraviti da su ovdje u obzir uzeti samo najveći transferi u Španiji, dok smo Grčku, Rusiju i Italiju, pa i Tursku, te Maccabi, izostavili, a znamo samo koliko su plaćeni Josh Childres ili Mirsad Turkcan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.