Okrutna sudbina dotukla diva od 231 cm visine: Kao dječak je živio bajku, snovi su mu ubrzo ugašeni

Sa osam godina prerastao majku, a sa 12 i oca

Okrutna sudbina dotukla diva od 231 cm visine: Kao dječak je živio bajku, snovi su mu ubrzo ugašeni

A. Čaušević

Postoji urbani mit da će svaki košarkaš visok preko 210 centimetara završiti u NBA ligi, ali jedan košarkaš je bio toliko visok da je morao prestati se baviti tim sportom.

Robert Bobroczkyi(21) je dosegao visinu od 231 centimetara da uopšte nije imao poremećaj sa hormonom rasta, jednostavno bio je jak i genetski zdrav što mu je omogućila da naraste do impresivne visine.

Njegov otac Zsimgon je bio reprezentativac Rumunije sa visonom od 216 centimetara, dok mu je majka Bundilde bila odbojkašica, a Bobrczyki je sa svega osam godina narasatao 188 centimetara.

Dakle, majku je prerastao sa osam, a oca sa12 godina, kada je upisivao srednju školu bio je visok 230 centimetara. Ubrzo je postao zvijezda i fanovi su bili impresionirani njegovim vještinama bez obzira na visinu.

Rumuna je u svoje redove još kao 14-godišnjaka dovela amaterska italijanska ekipa Stella Azzurra, a nakon osvojenog prvenstva Italije za U16 igrače, otišao je u SAD 2016. godine.

Oglasi

U SAD-u se priključio košarkaškoj ekipi Spire instituta gdje postao saigrač buduće NBA zvijezde i košarkaša Charlotte Hornetsa.

Međutim, iako je imao visinu na parketu se poprilično mučio jer mu je nedstajalo snage, agilnosti i mišića pa je uglavnom imao ograničenu minutažu.

Nakon toga je postao student na Grand River akademiji, poslije čega je se priključio košarkaškoj ekipi Rochester Univerziteta početkom 2020. godine.

Ipak, pojavom pandemije koronavirusa morao se vratiti u Rumuniju, da bi se prošle godine opet vratio u SAD i priključio se ekipi Spirea.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cctkx0qJuIz/[/instagram]

Ljekari su uspostavili da ovaj dobri div visine 231 centimetar ima koliozu – poremećaj obilježen bočnom zakrivljenošću kičme i nelagodom u donjem dijelu leđa koja se javlja u ranoj dobi.

Na sreću njegov rast je stao, ali nažalost, veličina kojom je Bobroczyki bio blagoslovljen u konačnici ga je spriječila da ostvari svoj NBA san zbog zdravstvenih problema te je primoran da se prestane baviti košarkom.

Top Komentari

Shojich07
Skolioza se kaže.... To je bilo za očekivati, jer mišića skoro da i nema. Bez aktivne mišićne mase kosti i zglobovi ne mogu sami da nose težinu i dolazi do raznih problema..... Žalosna situacija
11 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi