Rođen da košarku učini boljom

Pau Gasol

Rođen da košarku učini boljom

Edmir Škorić

Veliki ljudi i veliki sportisti. Ima ih, nije da nema, a među njima Pau Gasol.

Ušao je u pozne godine, ali Gasol je neumoljiv i na terenu se ponaša kao da je tinejdžer kome su upravo dali prvi profesionalni ugovor, malo novca i nacrtali mapu za put do uspjeha. Osvajao je Pau šta je mogao, bio je prvak Evrope sa Španijom, postavljao je rekorde, a uz Krešimira Ćosića je jedini koji je dva puta izabran za MVP igrača na evropskom prvenstvu.

Ćosiću je to pošlo za rukom 1971. i 1975. godine, a Gasolu prvi put 2009. godine u Poljskoj i na Evropskom prvenstvu 2015. godine.

Pau Gasol rođen je 6. jula 1980. u Barceloni. Košarkom je počeo da se bavi u osnovnoj školi, nakon što je probao i da igra ragbi, a za mladi tim Barcelone zaigrao je sa 16 godina. Godinu dana kasnije prešao je u prvi tim, gdje je dobijao veliku minutažu i prostor da se dokaže.

Napredovao je dok je igrao za mlađe selekcije, da bi 2001. godine izabran kao treći pik prve runde od strane Atlante, ali su ga Hawksi trampili s Memphisom.

Već prve sezone imenovan je za rookiea godine, što je bilo tek drugi put da neki van SAD igrač dobije to prestižno priznanje. Imao je nevjerovatne procente šuta u dresu Memphisa do 2008. godine, a onda je otišao u Los Angeles Lakerse i osvojio naslove 2009. i 2010. godine. Nakon toga, prelazi u Chicago Bullse, a danas je član San Antonio Spursa.

Postao je jedan od najboljih centara lige, a njegovo NBA iskustvo značilo je mnogo za selekciju Španije, s kojom je osvojio tri evropska zlata, dvije srebrne medalje i broznu. U Japanu je bio svjetski prvak sa Španijom 2006. godine, dok je u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine osvajao srebro.

Nema šta sve Pau Gasol nije napravio u karijeri. Sve ovo postao je nakon što je kao dječak bio uzoran učenik, stidljiv, skroman, a medicina mu je bila strast jer su mu roditelji Marisa i Agusti bili medicinski tehničari. I dalje financijski pomaže koga god stigne, bori se za okolinu, za bolje sutra i po svemu je Pau zaslužio, ako ništa, da mu Lakersi umirove broj 16.

On je među 20 igrača koji su u NBA ligi postigli više od 20.000 poena uz 10.000+ skokova.

Sinoć je stigao do 10. triple-doubla u karijeri, pošto je protiv Sacramento Kingsa ubacio 14 poena, 11 skokova i 10 asistencija.

Koliko je Pau timski igrač i koliko živi za pobjede svog tima, davno je objasnio riječima da "nije bitna moja statistika, ona ništa ne znači ako ne pobijedimo. Najvažnija je pobjeda. Ništa drugo nije bitno. Ako ne pobijedite, sve je propalo".

A da je bilo i ružnih stvari, bilo je...

"Nikada neću zaboraviti cigle koje su letjele kroz prozor i prijetnje smrću", svojevremeno je kazao Gasol.

I ako se pitate zašto je toliko i u ovim godinama uporan i stiže do triple-doubla... "Nikada ne znate kada će biti vaša posljednja utakmica ili vaš posljednji turnir. Igrajte kao da je posljednji meč i ne mislite na ono što će biti kasnije ili što je bilo prije".

U moru NBA mašinerija i igrača koji se trude ubaciti najviše poena i natrpati vlastitu statistiku kako bi ih svijet nazivao najboljima, postoje i oni koji su tu po nekom životnom naređenju, u službi tima, časno i pošteno da odrade nekad davno započeto. Kao Pau Gasol. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije