Roma i Milano vjeruju u naslov prvaka

Počinje nova sezona Legebasket

Roma i Milano vjeruju u naslov prvaka

Vikend ispred nas rezervisan je za početak novih sezona u nekoliko jakih košarkaških liga Evrope među kojima i talijanskoj Legibasket koja je uz špansku ACB vjerovatno najjača evropska liga.

Ove godine ćemo u Legibasket imati nekoliko razloga više za praćenje. Dvojica bh. reprezentativaca, Nihad Đedović i Kenan Bajramović, pronašli su angažmane na Apeninima, u Romi je tehnički direktor Bogdan Tanjević, a pomoćni trener je bivši selektor naše reprezentacije Draško Prodanović.

Zadnjih nekoliko sezona neprikosnoveni tim Lege bio je Montepaschi, koji je prošle sezone do naslova prvaka stigao sa samo dva poraza. Zbog finansijske krize u Montepaschiju su morali smanjiti budžet kluba, pa je nekoliko odličnih igrača (Marconato, Domercant, Eze, Sato, McIntyre, Slokar, Hawkins) napustilo klub. To je dodatni stimulans ostalim klubovima da krenu u bitku za naslov prvaka.

U Montepaschiju je ostao trener Simone Pianigiani, tvorac ovog tima, a stiglo je i nekoliko dobrih pojačanja. Imena Lestera McCalebba, Pietra Aradorija, Davida Mossa i Rimantasa Kaukenasa garantuju ponovo dobru sezonu tima iz Siene. Ali, ostatak talijanskih klubova nije u zadnjih pet godina bio bliži prekidu dominacije Montepaschija.

U Rimu i Mlianu vjeruju u naslov prvaka

Prošlogodišnji finalista doigravanja AJ Milano ove sezone ima ambicije da svrgne s vrha Montepaschi. Istina, i u Milanu su dosta mijenjali, ali se ipak nadaju da mogu do naslova. Otišli su Bulleri, Bečirovič, Acker i Hall, a u klub su stigli David Hawkins, Ibrahim Jaaber, Oleksey Pecherov i Gabriele Ganeto. Ukoliko ne uspiju do naslova onda ponovo mogu do Eurolige.

Treći talijanski Euroligaš također ima ambicije da se bori za naslov prvaka. Lottomatica je dovela velika pojačanja, dovela je za tehničkog direktora Bogdana Tanjevića, ali u Italiji mnogi smatraju kako će on biti mnogo više od toga. Kennedy, Jaaber, Dragičević i Minard su otišli, ali su na njihova mjesta stigle odlične zamjene koje bi Lottomaticu trebale učiniti boljim timom.

Charles Smith, Darius Washington, Ali Traore, Gianluca Marchetti i naš Nihad Đedović su imena od kojih se u Rimu očekuje odlična sezona. Mjesto u samom vrhu tabele još očekuju Benetton, Virtus Bologna i Caserta.

Caserta je prošle sezone bila druga u regularnom dijelu, ove sezone će igrati Eurocup jer nije uspjela kroz kvalifikacije izboriti Euroligu. Momčad koja za sponzora ima jedan Pepsi ima novca dovoljno za dovesti velika imena, a imena Jumainea Jonesa, Erica Williamsa, Timothyja Bowersa, Lukasza Koszareka, Ebi Erea, Aarona Doornekampa, Fabija Di Belle i Luce Garrija potvrđuju ovu tezu.

Virtus i Benetton žele u Euroligu

Virtus je ostao bez Fajarda, Vukčevića, Kangura, Penna i Righettija, ali klub iz Bologne i dalje ima dobar tim. Trener Lino Lardo na raspolaganju ima nekoliko dobrih igrača poput Winstona Kennedyja, Jareda Homana, Victora Sanikidzea, Giuseppea Poete, Marcelusa Kempa, Petterija Koponena i drugih koji ne bi smjeli propustiti doigravanje.

U Trevisu su očekivanaj od Benettona uvijek velika, pa ni ova sezona nije izuzetak. Jasmin Repeša je ostao bez Hukića, Kusa, Hacketta i Dixona, ali je dobio Bullerija, Perića, Toolsona, Markovića, Brunnera, Gentilea i Smitha. Uz njih ima stare Motiejunasa i Nicevića, pa se može reći kako su "šminkeri" jači nego lani.

Od Cantua ponovo treba očekivati dobru sezonu. Maarten Leunen, Vladimir Micov i Denis Marconato su imena od kojih treba očekivati dobre igre. Isto se može reći za Montegranaro koji je ostao bez Brunnera, ali je zadržao Ivanova, Maestranzija i Cavaliera. Avelino bez Cenka Akyola i Nelsona, ali sa Taquanom Deanom, Lintonom Johnsonom, Szymonom Szewczykom i Omarom Thomasom može u doigravanje bez kojeg su lani ostali zbog lošije koš razlike od Benettona.

Biella se prošle godine jedva spasila ispadanja, ali je sada dovela Gorana Sutona, A.J. Slaughtera, Marca Saylersa, Gorana Juraka, ostao je iskusni Mattea Soragna, pa bi ova sezona mogla biti znatno bolja. Drake Diener, Mike Hall, Kevin Flecher i Blake Ahearn bi trebali Teramu osigurati bezbolan opstanak, dok je velikan talijanske i evropske košarke Varese konačno odlučio napraviti iskorak napravivši dobar sastav.

Bavčićev Brindisi očekuje opstanak u ligi

Na klupi je jedan od najboljih evropskih trenera Carlo Recalcati, a igrači poput Ronalda Slaya, Phila Gossa, Jobeya Thomasa, Giacoma Galande, Diega Fajarda, Teemua Rannikka, Kristijana Kangura, Alexa Righettija i Fabija Miana trebala bi konačno na lica Vareseovih navijača donijeti malo osmjeha.

Ostali klubovi će imati samo jedan zadatak, da se izbore za opstanak u ligi. Scavolini ima možda i najveće šanse da preživi, jer ima dobre garancije u Guillermu Diazu, Morrisu Almondu, Andre Collinsu i Danielu Hackettu. Cremona također ima Marka Miliča, Andreu Contija, Artura Drozdova, Jasmina Perkovića i Earla Rowlanda, ali dosta kraću klupu.

Novajlije u ligi, Brindisi i Dinamo Sassari, posebno Brindisi, imaju solidne sastave. Brindisi je doveo našeg Edina Bavčića, a suigrači su mu Kristoffer Lang, Chris Monroe, Bobby Dixon, Nikola Radulović, Yakhouba Diawara i Giuliano Maresca. Kod Sassarija su prva imena Randolph Childress i James White, ali osim njih više nema poznatih imena. Sassari će iskreno jako teško osigurati opstanak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.