Rubio najbolji play ACB lige

ACB liga

Rubio najbolji play ACB lige

Ricky Rubio je dobio još jedno priznanje. Mladi igrač Barcelone izabran je od strane igrača, trenera, novinara i navijača za najboljeg playmakera ACB lige u ovoj sezoni.

Rubio je dobio duplo više glasova od drugoplasiranog Sergija Llulla iz Real Madrida, a iza su ostali drugi Realov play, Pablo Prigioni, zatim Nando De Colo, Maxi Stanić, Omar Cook, Miloš Vujanić, Rodrigo San Miguel iMarcelinho Huertas, suigrač našeg Mirze Teletovića u Caji Laboral, inače pobjednik prije dvije godine.

U posljednje tri sezone ovo je Rubiju drugi put da je izabran u najbolju petorku lige, a već u prvoj sezoni u dresu Barcelone osvojio je Kup Kralja, Super kup i Euroligu, dok u ACB ligi kolo prije kraja regularnog dijela sezone Barcelona ima prvu poziciju i prvi je favorit za naslov prvaka.

Od 33 utakmice Barcelone ove sezone u domaćoj ligi, Rubio je u 31 počeo u startnoj petorci, a iza Juana Carlosa Navarra drugi je najbolji strijelac ekipe sa 11.6 poena po utakmici. U poretku najboljih asistenata zauzima peto mjesto sa u ligi sa 4.3 asistencije po utakmici. Treći je najbolji kradljivac lopti u ligi sa 2.03 ukradene lopte po utakmici.

Najbolju utakmicu je odigrao u četvrtom kolu kada je protiv bivšeg kluba Joventuta upisao 25 poena, 10 asistencija i 4 skoka. U izboru FIBA Europe-a izabran je za najboljeg mladog igrača Evrope, drugu godinu uzastopno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.