Šampionski naslov NCAA za Kentucky

Kruna fantastične sezone

Šampionski naslov NCAA za Kentucky

M. Skaka

Tokom cijelog NCAA playoffa postavljalo se jedno pitanje: Može li iko pobijediti Kentucky? Odgovor je stigao sinoć: Ne ove godine!

Kentucky Wildcatsi (38-2) koji su tokom cijele sezone dominirali NCAA ligom, nadigrali su u finalu Kansas sa 67:59 i tako osvojili svoju prvu šampionsku titulu nakon 1998. godine. Pobjeda Kentuckya još je veća ako se uzme u obzir da je prva zvijezda ekipe, Anthony Davis ubacio samo 6 poena, doduše uz 15 skokova i 6 blokova. Doron Lamb je bio prvi strijealc pobjedničke ekipe. On je ubacio 22 poena uz šut 7 od 12.

"Imao sam problema u napradu i rekao sam ekipi: Vi dajite koševe, ja ću samo braniti i skakati.", opisao je Davis svoju igru nakon meča.

Kansas se tokom sezone (32-7) znao izvuči iz neugodnih zaostataka, ali sinoć im to protiv Kentuckeya jednostavno nije pošlo za rukom. Imali su šut za neizvjesnu završnicu samo minut prije kraja, ali Tyshawn Taylor napravio je pogrešno dodavanje, a onda je morao faulirati protivničkog igrača. Marquis Teague pogodio je oba slobodna bacanja i Wildcatse dove na 65:57 uz 54 sekunde na semaforu i slavlje navijača Kentuckeya već je moglo početi.

Ovom pobjedom, Kentucky je završio jedno od najboljih sezona koje je jedan univerzitetski tim ikada odigrao. Trener John Calipari već duže vrijeme regrutuje najbolje srednjoškolske igrače, a i pored činjenice da ih je nekolicina prešla u profesionalne vode nakon samo jedne godine koledža, ekipa Wildcatsa ove godine bila je strašna. Sada kompletna prva petorka Wildcatsa ide na junski NBA draft.

Za Caliparija je ovo prva NCAA titula u četvrtom nastupu na Final Fouru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.