Šaras i Teo prekinuli dominaciju Bodiroge
Šaras i Diamantidis su najzaslužniji za naslov Panathinaikosa 2007. a Šaras je prethodno s Maccabijem uzeo dva naslova

Završni turniri košarkaške Eurolige (5)

Šaras i Teo prekinuli dominaciju Bodiroge

Nakon Panathinaikosa i Dejana Bodiroge, koji su u četiri godine uzeli dva odnosno tri naslova prvaka Eurolige, stigla je era Maccabija, koji je predvođen Gershonom, Parkerom i Jasikevičiusom uzeo dvije uzastopne titule.

Završni turnir Eurolige 2004. godine igran je u Tel Avivu. Bila je to izvanredna prilika da se Maccabi, koji je te sezone imao dobru ekipu, okiti naslovom prvaka. Pinni Gershon je imao na raspolaganju dobar tim.

Anthony Parker, Šarunas Jasikevičius, Tal Burstein, Macea Baston, Derrick Sharp i David Bluthenthal činili su odličan sastav. Skipper Bologna, CSKA i Montepaschi nisu imali šansi protiv odličnog sastava potpomognutog s 10.000 vatrenih navijača u Nokia Areni.

Maccabi je u polufinalu bio bolji od CSKA sa 93:85, dok su Skipper i Montepaschi odigrali meč za pamćenje. Skipper je nakon produžetka slavio sa 103:102. U finalu je Maccabi upisao jednu od najubjedljivijih pobjeda u historiji finala (118:74). Parker je ubacio 21, Šaras 18, a Burstein 17 poena, dok je Miloš Vujanić sa 21 poenom bio prvo ime Skippera.



Nakon Tel Aviva finalni turnir je održan u hladnoj Moskvi. Maccabi je zadržao isti sastav, pa je naslov prvaka ponovo otišao u ruke izabranika Pinija Gershona. U polufinalu je Maccabi bio bolji od Panathinaikosa sa 91:82, dok je Tau Ceramica šokirala domaće navijače savladavši CSKA sa 85:78.

Finale je odigrano u odličnoj atmosferi pred 13.607 ljudi. Dva fantastična tima. S jedne strane Šaras, Baston, Parker, Vujčić i Burstein, a s druge Macijauskas, Scola, Hansen, Prigioni, Calderon i Splitter. Na kraju je Maccabi ponovo došao do naslova pobjedom 90:78. Jasikevičius je upisao 22 poena, 6 skokova i 5 asistencija, Baston je dodao 18 poena i 7 skokova, dok je Luis Scola sa 21 poenom i 9 skokova bio prvo ime Tau Ceramice.



Završnica 2006. godine ponovo je odigrana u jednom gradu Istočne Evrope. Iako Češka nije neka košarkaška sila Prag je organizacijom Final Foura oduševio sve ljubitelje košarke na Starom kontinentu. Od učesnika dobro poznata imea iz Moskve. Jedino je nedostajao Panathinaikos kojeg je zamijenila Barcelona. CSKA, Maccabi i Tau Ceramica su ponovo bili tu.

Moskovljani su uzeli isprobani recept. Na mjestu trenera je bio Ettore Messina, dovedeni su Papaloukas, Smodiš, Holden i Langdon, dok je Maccabi odlaskom Jasikevičiusa izgubio organizatora igre. Tau i Barcelona nisu mogli protiv ova dva tima ništa. CSKA je finale izborio pobjedom nad Barcelonom 84:75, dok je Maccabi bio ubjedljiv protiv Tau Ceramice 85:70.

Finale je odigrano pred 16.805 gledalaca, a na kraju je CSKA slavio rezultatom 73:69. Maccabiju je u finišu utakmice ponestalo koncentracije, bolje reći falio je Šaras za treći naslov u nizu. Junak velike pobjede Moskovljana bio je fenomenalni Teo Papaloukas sa 18 poena i 7 asistencija, a veliku pomoć je imao u Davidu Vanterpoolu koji je ubacio 16 poena. Willie Solomon je kod Maccabija ubacio 20 poena, ali nije uspio nadomjestiti Šarasa.



Naredne godine Final Four je održan u Atini. Bila je to idelana prilika za Panathinaikos da se nakon godinu dana pauze vrati u zavrnicu turnira. I ne samo to. Zeleni su pod vodstvom Željka Obradovića iskoristili domać parket i uzeli naslov prvaka pobjedom u finalu nad braniocem naslova CSKA. CSKA je sa 62:50 u polufinalu bio bolji od Unicaje, a Panathinaikos sa 67:53 od Tau Ceramice.

Atinsko finale je bilo jedno do najboljih do sada. 18.363, bio je to novi rekord po broju gledalaca na finalnoj utakmici. Panathinaikos je u finalu slavio sa 93:91 zahvaljujući odličnom Ramunasu Šiškauskasu koji je ubacio 20 poena. Dejan Tomašević je dodao 16, Dimitris Diamantidis 15, a Mike Batiste i Miloš Vujanić po 12 poena za pobjednički sastav, dok je Teo Papaloukas kod CSKA upisao 23 poena i 8 asistencija.

Sutra Madrid 2008. Berlin 2009. i Pariz 2010.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.