Savez nije dozvolio izdavanje statistike
Harun Mahmutović - "borac za opstanak košarke".

I ove sezone bez statistike domaće lige

Savez nije dozvolio izdavanje statistike

Konačno. Nakon dugo neizvjesnosti sutra bi trebalo početi košarkaško prvenstvo Bosne i Hercegovine. Ipak, ukoliko se nešto preko noći nepredviđeno desi nemojte se previše iznenaditi.

Prvenstvo je trebalo krenuti 16. oktobra pa je zbog problema oko izbora komesara lige start pomjeren za sedam dana.

Pojedinci iz Saveza su odgodu prvenstva pravdali dugovima klubova prema njima, ali nam je već tada direktor Slobode Žarko Vujović rekao kako je problem u Savezu a ne u klubovima.

Sutra počnije prvenstvo u muškoj, večeras utakmicom Jedinstva i Trebinja u ženskoj, konkurenciji. Nekoliko sati nakon okončanih utakmica biće potrebno da saznate rezultate utakmica, a podatke koliko su Jovanović i Komatina postigli poena, koliko su Rahimić i Jocović imali skokova, koliko su Đurasović i Halilbegović imali asistencija, koliko je ko ukrao a koliko ko izgubio lopti saznaćete tek nekoliko dana nakon utakmica.

Dok svi novinari iz svih novinskih redakcija u državi pojedinačno prebroje koliko je ko imao statističkih parametara već će doći drugo kolo. Nažalost, ali ovo je naša trenutna realnost. Zahvaljujući ljudima koji sjede u Savezu ljubitelji košarke u našoj zemlji neće imati uvid u stanje u našoj ligi.

"Još pred početak prošle sezone, a onda ponovo i pred početak ove izložili smo plan kako unaprijediti praćenje domaće lige. S ljudima koji uredno vode statistiku u svim dvoranama širom zemlje sve je bilo dogovoreno, ali je sve stopirano iz Saveza. Na sastanak u našu redakciju stigao je Harun Mahmutović, generalni sekretar KS BiH, koji je trebao izdati dozvolu ispred Saveza za direktno slanje statistike iz dvorana na mailove novinarskih redakcija tako da se statistika na portalima svih medija mogla naći samo nekoliko trenutaka po okončanju mečeva.", rekao je Emir Haračić, direktor portala SportSport.ba.

"Sa naše strane, ponudili smo da besplatno izradimo softwarsko rješenje koje bi koristio i Savez, te stavimo naše resurse za obradu podataka.", dodaje Haračić.

"Međutim, prema mišljenju gospodina Mahmutovića i njemu nadređenih, to nije bilo u interesu košarke, pa je sve propalo. Da napomenemo kako naš portal nije zahtijevao nikakvu finansijsku naknadu ili kompenzaciju, a ponudili smo i da se SportSport.ba nigdje ne pojavljuje  kao sponzor, kako bi svi mediji imali jednak tretman, ali je ocijenjeno da to baš nije u interesu košarke, koja je, kako se i sam složio, na umiranju, pa je odlučio da i sam pripomogne u tom procesu umiranja", zaključio je Haračić.

Nažalost, naša zemlje je jedina u Evropi, možda i u svijetu, gdje ljubitelji košarke neće znati koliko je neki pojedinac postigao poena, koliki je prosjek šuta za tri poena imao neki pojedinac ili klub, ostaćemo jedina zemlja koja nema All-Star meč, a gospodin "zabrinuti" za stanje u našoj košarci neće dozvoljavati da se javno objavljuje komparativna statistika lige. Sve u cilju da ispoštuje obećanja prema postojećim medijskim sponzoirma, a po cijenu "boljeg razvoja košarke".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.