Seks skandal ostavio poznati univerzitet bez titule prvaka

Louisvilleu oduzete pobjede

Seks skandal ostavio poznati univerzitet bez titule prvaka

M. Šljivak

Rukovodstvo američke NCAA lige odlučilo je da žestoko kazni univerzitet Louisville zbog seks skandala u kojem su učestvovali i košarkaši ovog tima.

Popularnim Cardinalsima oduzete su sve pobjede od 2011. do 2015. godine i ostali su bez titule NCAA prvaka iz 2013. godine.

Sve se to desilo zbog seks skandala u kojem su učestvovali igrači ovog univerziteta. Navodno su igračima, koje je želio univerzitet Louisville, plaćane usluge eskort dama i prostitutku tokom posjete kampu, sve kako bi se odlučili prihvatiti ponudu sa ovog koledža.

To ih je na kraju skupo koštalo. Rukovodstvo NCAA po pravilima najstrožije zabranjuje bilo kakve beneficije za igrače u koledž košarci, pa je donijeta odluka da se Louisivilleu oduzmu sve pobjede u periodu od četiri godine. Također, ovaj univerzitet će platiti i kaznu od 600.000 dolara.

Treba istaći i da je u septembru prošle godine dugogodišnji trener ovog univerziteta Rick Pitino bio primoran da podnese ostavku zbog nelegalnog regrutovanja igrača.

Članovi ekipe iz 2013. godine bili su danas dobro poznata imena u svijetu košarke Russ Smith, Peyton Siva, Gorgui Dieng, Montrezl Harrell...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi