Nevjerovatna transformacija Shaquillea O'Neala: "Nisam se mogao penjati stepenicama"

Promijenio način života

Nevjerovatna transformacija Shaquillea O'Neala: "Nisam se mogao penjati stepenicama"

Edmir Škorić

Nekada jedan od najboljih centara NBA lige, Shaquille O'Neal, promijenio je svoju prehranu kako bi vodio zdraviji život, pa je skinui čak 25 kilograma.

Shaq je bio jedan od najdominantnijih igrača u NBA ligi. Prije 13 godina je legenda Los Angeles Lakersa napustila košarku, ali je ostao blizak najjačoj ligi na svijetu radeći kao komentator. Osim toga, počeo je da uživa u drugim strastima poput automobila i novih poslovnih izazova.

No, shvatio je da je najzad vrijeme da se posveti sebi i svom zdravlju, pa je priznao da je počeo zdravo da se hrani i da je zahvaljujući tome "istopio" 25 kilograma svoje mase.

"Postajao sam bucmast i nisam mogao ni hodati uz stepenice. Nije mi se svidjelo ono što sam vidio u ogledalu", rekao je Shaquille O'Neal u jednom intervjuu. Bilo je to u decembru 2022. godine kada je odlučio napraviti veliku promjenu u životu.

"Vadio sam krvnu sliku, nazvao me prijatelj i rekao mi: 'Debeo si'. I dao mi je ime tog tipa. Napravio je neke analize krvi, i znate, budući da sam bio sportista, nisam jeo salatu. Nisam obraćao pažnju ni na što od toga. Nije me bilo briga ni za šta od toga", poručio je pa nastavio:

Oglasi

"Nisam znao koja je razlika između ugljikohidrata i proteina. Sve do svoje 50. godine nisam to znao. Dakle, rekao mi je da ne mogu ovo, ne mogu ono, da moram da jedem više povrća, da imam nizak nivo željeza... Kada sam počeo mijenjati neke stvari, počeo sam mršavjeti. Uz suplemente i shakeove koje pijem, moja težina je počela opadati".

Što se tiče prehrane koju je koristio, Shaq je odlučio eliminisati brzu hranu, prženu hranu i ultraprerađenu hranu.

U zamjenu je uključio salate u svoju prehranu, počeo svakodnevno jesti jaja u obliku "malih peciva", proteine ​​poput piletine i odreska, te neke proteinske shakeove kao dodatak.

Interesantno da je O'Neal ranije kreirao svoj restoran brze hrane pod nazivom Big Chicken, koji služi ukusne sendviče sa piletinom u izuzetno velikim porcijama. Shaq je lično nadgledao svaki aspekt ovog poduhvata. Do sada ima 10 lokacija koje su dobile odlične kritike.

Shaq posjeduje oko 200 kompanija, 172 restorana i 40 fitnes centara i ima neto vrijednost od 400 miliona dolara.

Kao igrač Lakersa i Miami Heata je titulu NBA prvaka osvajao četiri puta. Ima brojne individualne nagrade, bio je MVP NBA lige 2000. godine i jedna je od najznačajnijih ličnosti u historiji američkog sporta i svjetske košarke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti