Široki pao tek nakon produžetka
Visoki igrači Širokog brzo su opterećeni ličnim greškama

Cedevita – Široki 93:86

Široki pao tek nakon produžetka

M. Skaka

Nakon izvrsnog starta i vodstva u većem dijelu susreta, prva pobjeda van granica BiH iscurila je kroz ruke Širokobriježanima. Nakon produžetka ipak je slavila Cedevita predvođena tek pristiglim Baždarićem i iskusnim Žižićem.

Širokobriježani su imali prednost nekoliko sekundi prije kraja, pa i priliku da je zadrže defanzivnim skokom, ali je promašaj Baždarića popravio Mobley, donio svojoj ekipi produžetak (75:75), a nakon njega stigla je i pobjeda.

Naš prvak odlično je otvorio susret. Šuterski su raspoloženi bili prvenstveno Čolak i Puljko koji je tokom čitavog susreta protiv svoje nekadašnje ekipe dominirao na parketu. Već u prvoj četvrtini gosti su ubacili 30 poena i nagovijestili da žarko žele odnijeti bodove iz  Zagreba. U nastavku, njihova igra donekle je usporila, ali se ni domaćin nije razigrao, pa se na odmor otišlo kod 33:42, rezultata koji je obećavao.

Početak treće četvrtine donio je mračni period u igri bh. predstavnika. Cedevita uspjeva napraviti seriju od 11:2, a par minuta kasnije i dodatno smanjiti prednost Širokog, te doći do prvog izjednačenja na 50:50.

Cedevita je igrala na iskustvo, oslanjala se na hrvatske reprezentativce Baždarića i Žižića koji su sistematski punili Širokobriježane ličnim greškama i održavali rezultatsku neizvjesnost. Brzo je iz igre izbačen Grgat, već krajem 3. četvrtine i Špralja je zaradio 4. prekršaj i napustio igru, a kod 62:62 četiri penala imao je i večeras fanstastični Puljko, bez kojeg igra Širokobriježana nije funcionisala na željenom nivou, pa je Vlašić riskirao i držao ga u igri, što mu je ovaj igrač na najbolji mogući način vratio.

Ako u Zagrebu nije išlo Štembergera (1/6 za tri poena), onda je Puljko “gorio”. Prvu prednost domaćih u posljednjem periodu (68:66) anulirao je upravo Puljko trojkom, a onda pogodio još jednu. Nakon toga bio je siguran i sa linije slobodnih bacanja i bio igrač koji je u finišu regularnog dijela susreta nosio Široki.

Igralo se koš za koš do samog isteka regularnog toka susreta. Mobley je minut prije kraja pogodio trojku za 73:73, a munjevio odogovrio Šteberger za 73:75. U narednom napadu, Baždarić je promašio polaganje i činilo se da bh. prvak može početi slavlje, ali Mobley hvata skok u napadu, polaže za izjednačenje i donosi produžetak svojoj ekipi.

Previše ličnih grešaka u startu, donijelo kaznu u finišu

Već na samom startu produžetka, domaći su izborili peti prekršaj Puljka i eliminisali najveću opasnost koja je prijetila iz tabora Širokog. Prvi poen u nadoknadi upisao je Kaštropil sa linije za slobodna bacanja, a pridružio mu se i Baždarić pa je Cedevita nametnula svoj tempo igre u dodatnom vremenu. Cedevita je punila, ali Široki se nije dao. Prednost domaćih odmah je eliminisao Frano Čolak tricom na asistenciju Štembergera. Preko Kaštropila i nakon serije slobodnih bacanja Cedevita je opet imala +3, a Čolak je ponovo odgovorio iza 6’25, ovaj put na asistenciju Masona za novo poravnanje (83:83). Do kraja, Širokobrježani su se odlučili da idu na brze prekršaje, ali neumoljiv je na bacanjima bio iskusni Baždarić. Bez greške, Baždarić je uvezao još četiri bacanja, a to tada heroj, Čolak je postao tragičar. Nije imao sreće na polaganju i promašio, a onda ubacio i samo jedno od dva bacanja za nedovoljnih 87:84.

U penal završnici Širokobriježani su tražili grešku Cedevite, ali nje nije bilo. Thomas Mobley je bio precizan, za njim i Anderson i domaćin ipak odnosi pobjedu. Slavlje Zagrebčana potvrdio je Petrović zakucavanjem u posljednjoj sekundi za 93:86.

Susret su obilježili Puljko (22 poena) i Čolak (19 poena) na jednoj i Baždarić (24 poena) i Žižić (20 poena) na drugoj strani. Prevagu za domaće donijela je činjenica da su udarne igle domaćih imale solidnu podršku u Andesonu i Mobleyu, dok je izostao učinak Štembergera, Grgata, pa donekle i Masona od kojeg smo navikli na mnogo više. Ipak, prvak BiH teško da može biti nezadovoljan i pored ovog poraza. Činjenica je da je njihova igra u usponu, ali za pobjedu van BiH trebaće još jedna nijansa.

Cedevita - Široki HT Eronet 93:86
19:30, 14:12, 22:17, 20:16, 18:11
ZAGREB - ŠD Sutinska vrela. Gledalaca: 700. Sudije: Roman Kolar (SLO), Branislav Mrdak (SRB), Marko Juras (SRB). Pet ličnih grešaka: Mobley (Cedevita), Čolak, Šteberger, Puljko, Špralja, Grgat (Široki)

CEDEVITA: Subotić, Primorac, Mobley 17, Krasić, Žižić 20, Rudež 5, Petrović 5, Kovačević, Anderson 16, Kaštropil 6, Butorac, Baždarić 24.
ŠIROKI: Štemberger 7, Planinić 5, Čolak 19, Mileković, Naletilić, Sirišćević 6, Ramljak 2, Špralja 7, Puljko 22, Ružić, Mason 11, Grgat 7.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.