Službeno: Ming rekao zbogom

Službeno: Ming rekao zbogom

O. Lekić

Kineski košarkaš Yao Ming danas je službeno okončao karijeru. Čak 2,29 metara visoki centar odigrao je osam sezona u NBA ligi kao član ekipe Houston Rockets. Zbog povreda propustio je 250 utakmica u posljednjih šest godina.

Tokom karijere mučile su ga povrede noge i stopala, međutim uvijek se odazivao pozivima u kinesku reprezentaciju te igrao na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

"Danas zvanično završavam sportsku karijeru. O budućnosti sam dugo razmišljao, najintenzivnije posljednjih šest mjeseci. Odlukom koju sam donio zatvorio sam jedna ali otvorio druga vrata'', rekao je predstavnicima medija jedan od najpopularnijih kineskih sportista svih vremena.

Komasar NBA lige David Stern je rekao: "Yao Ming je preobrazio NBA ligu i doprinio globalizaciji košarke", dok je Kobe Bryant, jedan od najboljih košarkaša zadnjih deset godina, dodao: "Yao Ming je mnogo učinio na popularizaciji košarke. On je veliki čovjek i fenomenalan igrač".

Kinez je učestvovo osam puta na ''All star'' utakmici zvijezda NBA lige, a prosječno je postizao 19 poena i 9.2 skokova. Njegov ugled u NBA ligi je prouzrokovao ogroman porast zanimanja za američku košarku u cijeloj Aziji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije