Spartak bez poraza u drugi krug
Australka Penny Taylor najbolja je igračica Fenera

FIBA Euroleague

Spartak bez poraza u drugi krug

Prvi krug Eurolige za košarkašice je okončan. Braniteljice naslova, košarkašice moskovskog Spartaka u velikom stilu su završile prvi krug sa svih deset pobjeda.Pored njih u prvom krugu su najviše pokazale igračice drugog ruskog kluba Ekaterinburga, te poljske prvakinje Wisla Plock koje su doživjele po jedan poraz.

U osmini finala Eurolige najviše predstavnika imaće Španija, čak tri (Ros Casares, Halcon Avenida i Rivas Ecopolis). Ženska košarka na Pirinejskom poluotoku iz godine u godinu doživljava sve veći procvat, a tri ekipe u drugom krugu Eurolige najboja su potvrda toga.

Po dva predstavnika imaće Rusija (Spartak i Ekaterinburg), Turska (Fenerbahce i Galatasaray), Italija (Bereta Familla i Cras Taranto), Češka (USK Prag i Brno) i Poljska (Lotos Gdyna i Wisla), dok će po jednog predstavnika imati Mađarska (Mizo Pecs), Slovačka (Košice) i Francuska (Bourges).

Među glavnim kandidatima za naslov prvaka svakako su trostruke prvakinje Spartak Moskva, a njima uz bok su Ekaterinburg, te dva španska kluba Ros Casares i Halcon Avenida. Iz prikrajka će svoju šansu tražiti Košice i Prag.

Nakon prvog kruga najbolja igračica je prošlogodišnji MVP Eurolige, ako i WNBA lige, Amerikanka Diana Taurasi, a pored nje najviše je pokazala još jedna Amerikanka Angel McCoughty iz redova Košica.

U osmini finala brige oko prolaza u četvrtfinale ne bi trebali imati Spartak protiv Lotosa i Ekaterinburg protiv Galatasaraya. U ostalim mečevima sve je moguće. Nekako se čini da će najneizvjesnije biti u duelima Ros Casaresa i USK Praga, te Fenerbahcea i Taranta.

Najbolji strijelci:

1. Diana Taurasi (Spartak) 22, 8 poena
2. Angel McCoughty (Košice) 21, 6
3. Candice Dupree (Košice) 20, 2
4. Renee Montgomery (Vilnius) 17, 6
5. Sophia Young (Galatasaray) 17, 4

Najbolji skakači:

1. Janell Burse (Wisla) 11, 4
2. Candace Dupree (Košice) 11, 3
3. Sancho Lyttle (Halcon Avenida) 10, 5
4. Milka Bjelica (Vilnius) 9, 2
5. Crystal Langhorne (Rivas Ecopolis) 8, 7

Najbolji asistenti:

1. Anđa Jelavić (Gospić) 6, 7
2. Dalma Ivanyi (Mizo Pecs) 6, 4
3. Birsel Vardarli (Fenerbahce) 5, 1
4. Clara Bermejo Moreno (Rivas Ecopolis) 4, 9
5. Liron Cohen (Wisla) 4, 8

Parovi osmine finala:

Spartak Moskva - Lotos Gdynia
UMMC Ekaterinburg - Galatasaray
Wisla Can-Pack - Mizo Pécs
Ros Casares - ZVVZ USK Prague
Halcon Avenida - Bourges Basket
Rivas Ecópolis - Frisco Sika Brno
Beretta Familia Schio - Good Angels Kosice
Fenerbahce - Cras Basket Taranto

Igra se na dvije pobjede, a eventualna treća utakmica se igra kod bolje plasiranog tima u prvom krugu, u ovom slučaju kod ekipa koje su domaćini u prvim utakmicama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije