Sportska i ljudska veličina i bez trofeja

Čovjek koji prkosi godinama i političarima

Sportska i ljudska veličina i bez trofeja

Steve Nash je jedan od najboljih playmakera NBA lige posljednjih dvadeset godina, doživio je mnogo uspjeha i uzbudljivih trenutaka, ali ono što je doživo u posljednjih 48 sati mnogi sportisti ne dožive za cijelu karijeru.

36-godišnji veteran Phoenix Sunsa sa 19 poena i 6 asistencija predvodio je Sunse do pobjede protiv San Antonija i vodstvo 2-0 u polufinalnoj seriji Zapadne konferencije. Pored vidljivog učinka Nash je na parketu bio pravi lider momčadi, bodrio je suigrače i zajedno sa Grantom Hillom odigrao sjajnu odbranu na Manuu Ginobiliju koji je meč završio sa samo 11 poena.

Steve Nash je potomak kanadskih domorodaca, rođen je u Johannesburgu (Južna Afrika), odrastao je u Regini, Vancouveru, Victoriji, igrao hokej, kao i svi kanadski dječaci, nastavio sa košarkom, vrlo uspješno. Pohađao je sveučilište Santa Clara, a na draftu 1996. godine Sunsi su ga uzeli kao 15. izbor prve runde. Nakon dvije godine u Sunsima otišao je u Dallas, a nakon šest sezona ponovo se vratio u Sunse. Jedini je play u historiji lige koji ima prosjek za dva poena iznad 50 posto, za tri poena iznad 40 posto i 90 posto sa linije slobodnih bacanja.

Dva puta je biran za MVP-a lige, sedam puta u All-Star tim, igrao je finale Zapada, ali je izgubio od Spursa. Od malih nogu je zaljubljenik u fudbal, ovaj naš evropski, što bi Amerikanci rekli soccer. Veliki je navijač Tottenham Hotspursa. Upravo sinoć dešavalo se nešto što Nash nije nikad ranije doživio.

Nekoliko sati prije njegove utakmice protiv Spursa, oni drugi Spursi, londonski Tottenham, igrali su najvažniju utakmicu sezone. Nash nije mogao gledati utakmicu, jer bi se emocionalno istrošio uoči meča protiv San Antonija. Ipak, nije odolio. Upalio je TV u 81. minuti da vidi rezultat, a samo minutu kasnije Peter Crouch je pogodio za pobjedu Tottenhama protiv Manchester Cityja i prvi plasman u Ligu prvaka nakon 1962. godine.

Tri sata kasnije Steve Nash je u isto vrijeme vodio dvije velike bitke, sportsku i političku. Na parketu je dobio Spurse, koji su Sunse izbacali u doigravanju 2005, 2007 i 2008. godine, a pred utakmicu je vodio političku bitku sa guvernerkom Arizone Jan Brewer, koja je donijela oštriji zakon za emigrante (posebno one iz zemalja Latinske Amerike) prema kojem će policija u Arizoni u svakom trenutku moći zaustaviti sve one koji prema boji kože i izgledu budu sumnjivi, među njima i Stevea Nasha.

Svi oni koji ne budu kod sebe imali američke putne isprave biće deportirani iz zemlje, među njima i Nash, kanadski državljanin. Vlasnik Sunsa je odlučio da igrači igraju u dresovima sa natpisom Los Suns, španskoj verziji Sunsa. To se desilo upravo na Cinco de Mayo, nacionalni praznik Meksika, a Nash je bio jedan od onih koji se oštro protive zakonu.

Ipak, nije to sve. Samo 24 sata ranije Nashov polubrat Manny Malhorta predvodio je San Jose Sharkse do pobjede protiv Detroita i vodstva od 3-0 u seriji polufinala Zapada za Stanley Cup. Steve Nash će nastojati odvesti Sunse do finala Zapada preko mrskih im Spursa, iza sebe ima odličnu sezonu,a pred njen početak se borio za produženje ugovora, jer je bio slobodan agent.

Dobio je dvije godine ugovora, jednu je odradio, ima još jednu, a onda najvjerovatnije u zasluženu mirovinu. Završni čin karijere jedne od najvećih zvijezda kanadskog sporta je pred nama. Upaliti olimpijsku baklju mogu samo veliki sportisti i ljudi, Nash je zajedno sa Wayneom Gratzkym otvorio ZOI u Vancouveru prije tri mjeseca, što je bio pečat na više nego uspješnu karijeru. Živa legenda, a nije osvojio nijedan naslov prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.