Steve Nash treći najbolji asistent NBA svih vremena

Sjajna karijera kanadskog veterana

Steve Nash treći najbolji asistent NBA svih vremena

Lakersi su sinoć u svom Staples Centru doživjeli peti uzastopni poraz od Houstona (130:145), ali su domaći navijači imali razlog za malo slavlje.

Slavlje im je priredio 40-godišnji playmaker Steve Nash, koji je od sinoć treći najbolji asistent NBA lige svih vremena. Kanadski veteran je na tom mjestu pretekao Marka Jacksona, koji je dugo vremena bio broj tri.

Steve Nash je zbog jakih bolova zadnje lože igrao samo 13 minuta, ali je za to kratko vrijeme uspio upisati tri poena, tri skoka i pet asistencija. Nakon meča Nash je bio zadovoljan ostvarenim rekordom, ali je poželio da se što prije potpuno oporavi.

"Zaradio sam prilično nezgodnu povredu zbog koje vjerovatno neću igrati do kraja sezone. Ali ako se oporavim brže nego što bi trebalo, naravno da bih volio da igram. Ipak, jedan od ciljeva mi je bio da ne započnem ljeto povredom, tako da mi je trenutna situacija prilično frustrirajuća". 

"Ovaj peh je nešto na čemu treba raditi, i ja se nadam da ću, ako budem dovoljno angažovano radio, ponovo zaigrati, mada je to sad dovedeno u pitanje", istakao je Nash, dok je trener Lakersa Mike D'Antoni rekao da će se Nash teško vratiti u tim.

"Šteta što sve ima kraj, pa tako i njegova prebogata karijera. Sretan sam što sam trenirao takvu košarkašku veličinu. Drago mi je što je uspio da večeras postigne ovakav uspjeh, jer je bukvalno igrao na jednoj nozi", rekao je trener tima iz Los Angelesa.

Steve Nash je 2:13 do kraja druge četvrtine asistirao Jodieju Meeksu, što je bila njegova 10.335 asistencija u karijeri. Najbolji asistent svih vremena je legendarni playmaker Utah Jazza John Stockton sa 15.806 asistencija, drugi je aktuelni trener Netsa Jason Kidd sa 12.091, treći je Nash, dok je na četvrtom mjestu Mark Jackson sa 10:334.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.