Stockton za istoriju

Kuća slavnih dobila nove stanare

Stockton za istoriju

Ovih je dana košarkašku Kuća slavnih u Springfildu postala bogatija za nekoliko članova. U sjeni ulaska neponovljivog Michaela Jordana među velikane, ostao je izbor jednog (od dvojice) najboljih playmakera u istoriji ovog sporta - Johna Stocktona.

Prvi sam put Stocktona gledao 1989. godine i zapitao se kako je ovaj košarkaš jedan od najboljih organizatora NBA. Bijelac, mršav, ne može zakucati, dakle nema ni jedne odlike vrhunskog košarkaša. Kakva greška. John Stockton jedan je od najinteligentnijih košarkaša koji su ikada igrali. Iako nije imao fizičke predispozicije, svoje je protivnike dovodio do ludila svojom inteligencijom i jedan je od rijetkih košarkaša koji su "mozgom" dobijali utakmice.

U NCAA je ligi nastupao je za univerzitet Gonzaga, a prije odlaska na NBa draft 1984. godine, važio je za perspektivnog playmakera. Niko nije očekivao da će se razviti, uz Magica Johnsona, u najboljeg organizatora igre svih vremena.

Na draftu 1984. godine, Stocktona je tek kao 16. pik izabrala Utah Jazz, što će se kasnije pokazati kao jedna od najvećih "krađa" drafta svih vremena.

Godinu kasnije, Utah kao 15. pick uzima Karla Malonea i istorija se mogla početi pisati. Po mnogima, Stockton i Malone su činili najbolji dvojac koji je ikada igrao košarku. Zajedno su na parketu proveli 18 sezona, dok John Stockton 2003. godine nije odlučio povući se sa košarkaških terena.



U 19 godina dugoj karijeri Stockton nikada nije osvojio naslov NBA prvaka, ponajviše zahvaljujući jer je igrao u vrijeme Michaela Jordana, ali se zato može pohvaliti sa dostignućima koje vjerovatno niko nikada neće moći prestići.

U karijeri je podijelio 15.806 asistencija (10,5 u prosjeku po susretu) i ima čak 5.483 asistencije više (trećinu!) od drugoplasiranog na vječnoj NBA listi najboljih asistenata Marca Jacksona. Drži i rekord sa najvećim prosjekom asistencija po susretu u NBA sezoni, kada je 1990. godine imao nevjerovatnih 14,5 asistencija po susretu.



Ukradene lopte također su bila njegova specijalnost. Sa 3265 oduzetih lopti također se nalazi na prvom mjestu svih vremena u NBA, dok je daleko iza njega na drugom mjestu Michael Jordan sa brojkom od 2.514.

Iako tako na prvi pogled ne djeluje, Stockton kao da je bio od čelika. Naime, od mogućih 1526 utakmica u svojoj karijeri, odigrao je njih 1504, što znači da je u 19 godina dugoj karijeri propustio samo 22 susreta!

U svojoj posljednjoj sezoni, kada je imao 41 godinu, bio je starter u sve 82 utakmice i te je sezone imao prosjek od 10,8 poena i 7,7 asistencija.

Ovih je dana Stockton dobio priznanje, priznanje koje se odaje samo najvećima. Zajedno sa čovjekom koji je najzaslužniji što nikada nije osvojio NBA prsten Michaelom Jordanom, te svojim trenerom, legendarnim trenerom ekipe Utah Jazz Jerryem Sloanom, izabran je košarkašku Kuću slavnih u Spriengfeldu, više nego zasluženo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.