Sudbina se poigrala sa Nikolom Vučevićem

Prije devet godina preživio tragediju

Sudbina se poigrala sa Nikolom Vučevićem

Malo je poznato da je prije devet godina jedan od vodećih centara NBA lige Nikola Vučević zamalo izgubio život.

Tog 23. januara 2006. godine se tada 16-godišnji Vučević sa svojim suigračima iz KK Mornar vozom vraćao u Bar sa utakmice kada se desila jedna od najstrašnijih željezničkih tragedija na Balkanu ikad. Život je izgubilo 47 ljudi, ali je Vučević preživio. Ipak, nemile scene nikada nije uspio izbaciti iz glave...

"Moj život se nakon toga potpuno promijenio. Definitivno sam počeo razmišljati drugačije i promijenio sam svoje prioritete u svakodnevnom životu. Teško mi je i pričati o tome, to je nešto što što ne želim više nikada proživjeti", prisjećao se Vučević i zatim opisao svoje viđenje tragedije:

"Voz je odjednom stao i tu smo svi shvatili da nešto nije uredu. Inspector je rekao da je nešto krenulo po zlu a potom je voz nevjerovatno ubrzao. Voz je počeo juriti nevjerovatnom brzinom i bilo je strašno. Počeo se okretati i jedan vagon se prepolovio, krov je popustio... Došlo je do kvara kočnica na vozu koji se srušio u kanjon dubok 30 metara".

"Zamislite sada kako je bilo jednom dječaku od 16 godina gledati oko sebe povrijeđene ljude, leševe i krv. To je nešto što se urezalo u moje pamćenje, gdje god da sam pogledao dočekao me šok. Čak je i jedan od mojih saigrača poginuo tada, a imao je samo 14 godina. Većina nas je izašla sa povredama, ja sam odmah prebačen u bolnicu ali sam srećom izašao iz svega živ i zdrav. To je tragedija koju ne mogu zaboraviti", ispričao je crnogorski centar.

Na 23. januar Vučević se zajedno sa svojim tadašnjim suigračima prisjeća tragedije i na taj dan obavezno kontaktiraju jedni druge i iznova podijele iskustva.

Sudbina je htjela da je gotovo deceniju kasnije Vučević izrastao u jednog od najboljih centara najjače svjetske košarkaške lige, a baš na 23. januar 2015. godine (jučer), Vučević je bio posebno inspirisan i postigao je 34 poena New Yorku. Na žalost po Nikolu, ni to nije bilo dovoljno da njegov tim dođe do pobjede u ovom susretu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.