Šurlan donijela pobjedu Slobodi

Prvenstvo BiH za košarkašice

Šurlan donijela pobjedu Slobodi

Emir Dindić

Derbi utakmica 13. kola odigrana je u Novom Gradu između domaće Slobode i gošći iz Zenice, ekipe Čelika.

Igračice Čelika tražile su još jednu pobjedu u gostima i od prve minute nametnule svoj stil igre, te vodile većim djelom utakmice, ali niko nije mogao predpostaviti šta će se desiti u zadnje dvije minute utakmice.

Da se u velikim utakmicama i dokazuju veliki talenti i postaju veliki igrači sinoć je potvrdila kadetska i juniorska reprezentativka reprezentativka BiH, Krstina Šurlan. Kada je na semaforu, krajem četvrte četvrtine, stajalo 48:61 malo ko je vjerovao u poraz gošći iz Zenice. Međutim do tada letargična ekipa Slobode ponesena podrškom svojih navijača kao da dobija krila. Redaju se napadi predvođene Cecom Gagić, koji proizilaze iz granitne odbrane domaće ekipe, a serijom od 12:0 domaće košarkašice stižu na samo jedan koš zaostatka (60:61). Kod 64:66 Tina Šurlan sigurnim šutem sa skoro sedam metara dovodi svoju ekipu u prednost 67:66. Košarkašice Slobode i u slijedećem napadu igraju odličnu odbranu i osvajaju loptu, međutim u napadu su se spetljale, izgubile loptu i Vukojević je bila prinuđena da napravi svoj peti penal koji su sudije okarakterisale kao nesportski. Papčević ne pogađa ni jedno od dva bacanja, a Čelik gubi loptu u novom napadu, pa gošćama ništa drugo ne preostaje nego da fauliraju Krstinu Šurlan, koja je pogađa prvo slobodno bacanje, a drugo ne.

Na sreću domaćih loptu prihvata Damjanović koju košarkašice Čelika brže bolje fauliraju. Za razliku od Šurlan Damjanović promašuje prvo bacanje, ali je iz drugog puta bila precizna i donosi svom timu prednost 69:66. Košarkašice Čelika kreću u napad, ali Tina Šurlan maestralno krade loptu i sigurnim polaganjem donosi veliku radost kako igračicama Slobode tako i brojnoj publici koja je zdušno bodrila svoj tim.

ŽKK Sloboda - ŽKŽ Čelik 71:66
(14:16 14:22 18:19 25:9)
SD Novi Grad. Gledalaca oko 300. Sudije: Zečević Zdravko, Skenderija Davorin (Banja Luka). Komesar: Dragoljub Obradović (Banja Luka)

ŽKK Sloboda: Gagić Z. 24, Rajilić S., Mijatović S. , Kovačević A. 12, Šurlan K. 9, Gajić LJ., Damjanović D. 6, Gaković I. 9, Vukojević V. 2, Božičković LJ. 9, Trivanović D. Trener: Dupalo Miloš
KŽK Čelik: Iriškić A. 14, Stojanovska Ž., Mehmedić A. 16, Selimspahić M., Fazlić A. 5, Stupar O. 4, Imamović N. 6, Papčević S. 2, Bačvarova R. 19, Halimić S., Musić D. Trener: Bajgorić Behudin.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.