Teletović piše najljepšu priču bh. sporta

Istinski ambasador naše zemlje

Teletović piše najljepšu priču bh. sporta

I dok su u ovim vrelim junskim danima sve oči sportske javnosti uprte u učesnike svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi, najljepšu priču bh. sporta piše jedan košarkaš.

Mirza Teletović je sa Cajom Laboral osvojio naslov prvaka najjače košarkaške lige u Evropi, španske ACB. Uz MVP-a lige Tiaga Splittera Mirza je, bez sumnje, najbolji igrač kluba koji je ponos Baskije, kluba koji je napravio veliko iznenađenje i u finalu sa ubjedljivih 3-0 dobio Barcelonu, novog evropskog prvaka.

Zbog povrede leđa naš reprezentativac nije u finalnoj seriji igrao na razini iz regularnog dijela sezone ili prvih utakmica doigravanja, ali se njegov učinak u osvajanju trećeg naslova prvaka Španije u istoriji nikako ne može umanjiti. Bez obzira što je kod nas košarka u posljednje vrijeme izgubila status koji je ranije imala, uspjeh Mirze Teletovića niko ne može osporiti.

Priča Mirze Teletovića je potpuna suprotnost od priča i uspjeha nekih drugih naših sportista. Većina naših uspješnih sportista do uspjeha je stigla radeći u inostranim klubovima gdje su imali sve potrebne uslove, dok je Mirza svoj put ka slavi počeo trasirati iz ratne Jablanice. Nakon svega što je podario bh. košarci danas postoje ljudi koji pokušavaju da ga blate na sve moguće načine.

Dok su mnoge današnje naše „zvijezde“ bile samo talenti, Mirza je iza sebe imao dva nastupa pod zastavom domovine na Eurobasketu i desetine utakmica u Euroligi. Zbog povrede je najavio da bi mogao propustiti ovogodišnji nastup u kvalifikacijama u dresu reprezentacije, što je navelo pojedince da sumnaju u nedostatak Mirzinog patriotizma.

Sve do prije dvadesetak dana kada je osjetio bol u leđima Mirza je igrao po 30 minuta za Caju, ali u finalnim dvobojima protiv Barcelone njegova minutaža je opala. Zar je Duško Ivanović, od sinoć najuspješniji strani trener u Španiji, zaista lud pa da svog ponajboljeg igrača drži na klupi u najvažnijim utakmicama sezone?. Nije. Ivanović je Mirzi dao onoliko vremena koliko je njegovo zdravlje dozvoljavalo.

Po raznim forumima, kada god Mirza ubaci pet ili šest trica javljaju se tzv. stručnjaci koji kažu da mu nedostaje igra u reketu, a kada ubaci 15 poena iz reketa onda kažu da mu nedostaje učinak u odbrani. Svakakvih gluposti je u stanju naš čovjek ispričati samo da mu umanjio uspjeh nekog našeg momka ili cure u bijelom svijetu. Sve se oprašta, samo uspjeh ne.

Ima li išta ljepše na svijetu nego vidjeti zemljaka ogrnutog u zastavu domovine kako trči punom dvoranom i slavi naslov prvaka zemlje koja broji preko 40 miliona stanovnika? Meni nema. U sastavu novog prvaka najjače evropske lige igraju dvojica igrača koji su se prvo dokazali u domaćoj ligi, Teletović u Slobodi i Barać u Širokom, a to treba biti motiv više današnjim igračima Slobode, Širokog, Bosne, Čelika i drugih klubova da rade još više.

Iskreno se nadam da će uspjeh Mirze Teletovića biti motiv i našoj djeci da se počnu baviti košarkom, da u njemu vide pravog uzora, momka bez ijednog gafa u dosadašnjoj karijeri, momka koji je svoju slavu sam gradio i potpuno zaslužio.

Veličinu je dokazao u Nokia Areni kada je ubacio 29 poena velikom Maccabiju, a to rade samo najveći. Ipak, ovo je tek početak Mirzine priče, koja će biti nastavljena i u NBA ligi, pa da imi imamo razloga ostajati budni do zore.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.