Teletović uz Sata najbolji igrač kola
Romain Sato je za malo oduzeo MVP titulu Teletoviću

Euroliga Top 16

Teletović uz Sata najbolji igrač kola

Završena je Top 16 faza košarkaške Eurolige, a u utakmicama posljednjeg kola ponovo su zapažen nastup imali igrači iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što su u poretku za najboljeg igrača kola prošle sedmice prva dva mjesta zauzeli Bojan Bogdanović i Mirza Teletović, u vrhu poretka i u ovom kolu je bio Mirza Teletović.

U pobjedi Caja Laborala nad Cibonom (102:90) Mirza Teletović je upisao 25 poena i 9 skokova, te s ukupnim indexom 26 zauzeo drugo mjesto iza krila Montepaschija, Romaina Sata koji je u ovom kolu pokazao najviše i osvojio laskavu titulu najboljeg igrača kola.

Romain Sato je sa 22 poena, 5 skokova i 2 ukradene lopte (index 27) predvodio Montepaschi do pobede nad Efes Pilsenom. Zjedno s Teletovićem na drugoj poziciji je play Khimkija Raul Lopez, koji je zaradio index 26 upisavši 14 poena, 6 skokova i 4 asistencije.

Iza ove trojice košarkaša su ostali D'or Fischer iz Maccabija i Mantas Kalnietis iz Žalgirisa, koji su odličnim partijama protiv Reala i CSKA Moskve zaradili index od 25 vrijednosnih poena.

Najbolji strijelac kola je Mirza Teletović sa 25 poena, dok je Cibonina dvojica igrača, Jamont Gordon i Marko Tomas sa po 20 poena po utakmici najbolji strijelci Top 16 faze. Aleks Marić iz Partizana je najbolji skakač kola sa 14 skokova protiv Barcelone, a njegov klupski suigrač Lawrence Roberts je sa 7,8 skokova po utakmici najbolji skakač Top 16 faze Eurolige.

Najbolji asistenti ovog kola su Jamont Gordon i Omar Cook iz Unicaje sa po 8 asistencija, a Cook je sa 5,8 asistencija po utakmici prvi asistent Top 16. Kradljivci kola su Junior Harrington i Berni Rodriguez sa po 4 ukradene lopte, a ukupno najbolji kradljivci su Charles Smith i Victor Khryapa sa po 2,5 ukradene lopte po meču.

Hrvatski reprezentativac iz redova madridskog Reala, Ante Tomić najviše je napravio blokada u ovom kolu (4), a igrač Maccabija D'or Fischer je najbolji bloker takmičenja sa 2 blokade po utakmici.

U ovom kolu su samo dvojica igrača upisala double-duoble učinak. Aleks Marić je ostavrio 11 poena i 14 skokova, a Stanko Barać 10 poena i 11 skokova. Mirzi Teletoviću je nedostajao jedan skok od double-double učinka, kao i drugom našem reprezentativcu Ratku Vardi, koji je u dresu Prokoma protiv Unicaje upisao 14 poena i 9 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.