Teletoviću bosanski derbi
Još jedna odlična utakmica Mirze Teletovića

ACB liga

Teletoviću bosanski derbi

Kompletirano je četvrto kolo ACB lige. Za nas najinteresantniji bio je duel naših igrača Mirze Teletovića i Nihada Đedovića, a kao pobjednik je izašao Teletović. Oba naša igrača su odigrala vrlo dobre utakmice.

Unicaja Malaga predstavlja najveće razočarenje. Klub iz Malage još uvijek nema pobjede, a u današnjem porazu nije bilo Nedžada Sinanovića.

U bosanskom derbiju Mirza Teletović je bio uspješniji od Nihada Đedovića. Mirzina Caja je slavila pobjedu rezultatom 100:81, ali nije to bila lagana pobjeda kako rezultat govori. Utakmica je odlučena u posljednjoj četvrtini koju je Caja dobila rezultatom 34:10, ali je Xacobeo u trećoj bio mnogo bolji protivnik i dobio je taj period igre sa 28:16.

Mirza Teletović je na parketu proveo 30 i pol minuta, a postigao je 14 poena i imao 3 skoka. Nihad Đedović je na parketu proveo 26 i pol minuta i ubacio je 12 poena. Prvo ime Caje bio je Pau Ribas sa 22, dok je Tiago Splitter ubacio 20 poena. Terry je s 19 poena bio najbolji kod Xacobea.

Ricky Rubio je igrao prvu utakmicu protiv svog matičnog kluba DKV Joventuta. Mlada zvijezda španske košarke bila je naklonjena svom bivšem klubu. Istina, Rubio je s nekoliko sjajnih asistencija izludio svoje bivše kolege, ali je šuterski učinak izostao, jer je Rubio postigao samo 6 poena.

Barcelona je još jednom demonstrirala silu i pokazala da je prvi favorit za osvajanje naslova prvaka ACB lige ove sezone. Katalonci su slavili rezultatom 92:59. Najbolji u redovima Barcelone bio je Juan Carlos Navarro sa 23 poena, a vrlo dobar je bio i Gianluca Basile sa 18. Kod Joventuta je najbolji bio Clay Tucker sa 14 poena.

Drugi favorit za naslov Real Madrid je teškom mukom savladao Murciju sa 73:66. Itekako se osjetilo neigranje dvojice visokih igrača Reala Reyesa i Van Den Spiegela, pa je Murcia bila ravnopravna pod košem. Real je u jednom trenutku utakmice imao i plus 13, ali je Murcia šest minuta prije kraja utakmice uspjela prići na samo minus jedan, ali nisu imali snage za pobjedu u finišu.

Svi igrači madridskog kluba su se upisali u strijelce, ali je ponovo najbolji bio Darjus Lavrinovič sa 22 poena, dok je vrlo dobar bio i Novica Veličković s 18 poena. Powell s 14 i Delininkaitis s 13 poena bili su prvi igrači poraženog tima.

Najprijatnije iznenađenje ove sezone svakako je ekipa Fuenlabrade koja se s četiri pobjede nalazi na samom vrhu tabele ACB lige. Novu pobjedu košarkaši Fuenlabrade ostvarili su kući protiv Alicantea koji je pao sa 90:82. Fenomenalni tandem Fitch-Batista ponovo je bio nezadrživ. Gerald Fitch je postigao 41 poen, dok je Batista ubacio 23. Kod Alicante je najbolji bio Urtasun s 20 poena.

Pamesa je počela dobivati i u gostima. Momčad Nevena Spahije bila je bolja u gostima kod Granade sa 82:65. Bila je to najbolja igra tima iz Valencije u dosadašnjem toku prvenstva. Martinez je s 18 poena bio nerješiva enigma za domaće igrače kod kojih se najviše istakao Gianella s 14 poena.

Rezultati:

Barcelona – DKV Joventut 92:59
Estudiantes – Cajasol 63:84
Fuenlabrada – Alicante 90:82
Valladolid – Gran Canaria 67:61
Manresa – Bilbao 62:57
Real Madrid – Murcia 73:66
Granada – Pamesa 65:82
Caja Laboral – Xacobeo 100:81
Lagun Aro – Unicaja Malaga 83:76

Poredak:Caja Laboral, Fuenlabrada i Real Madrid 4-0, Barcelona, Pamesa i Manresa 3-1.....Murcia i Alicante 1-3, Estudiantes 0-3, Unicaja i Xacobeo 0-4.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.