Traži se četvrti učesnik Final Foura
Diana Taurasi je ponovo bila odlična

FIBA Euroleague

Traži se četvrti učesnik Final Foura

Nakon revanš utakmica četvrtfinala ženske Eurolige poznata su tri putnika na Final Four, dok ćemo posljednjeg dobiti nakon majstorice između Wisle i Brna.

Dva ruska kluba, aktuelni prvak Spartak i Ekaterinburg, te španski Ros Casares su tokom cijele sezone bili najbolji i sasvim zasluženo izborili mjesto među četiri najbolje ekipe Evrope.

Spartak je pobjedom nad Fenerbahceom nakon produžetka (87:85) ostvario plasman na Final Four Eurolige. Aktuelni evropski prvak ove sezone još nema poraza i bez sumnje su prvi favoriti za odbranu naslova. Fener je imao pobjedu u rukama, ali su domaće igračice uspjele prosuti prednost od sedamnaest poena (67:50).

Glavni krivac domaćeg poraza je njihov trener, koji je njihovu najbolju igračicu Penny Taylor s četiir prekršaja držao cijelo vrijeme na parketu, a petu ličnu je dobila početkom četvrte četvrtine i tada je krenuo sunovrat domaćeg tima.

Utakmica je obilježena teškom povredom Sonje Popović koja je s parketa iznešena na nosilima. Kod Spartaka su fantastičnu utakmicu odigrale Diana Taurasi koja je postigla 38 poena, dok je Sylvia Fowles dodala 26 poena i 19 skokova. Među pet igračica s dvocifrenim učinkom kod Fenera najbolja je bila Nicole Powell sa 23 poena.

I drugi ruski klub, Ekaterinburg je plasman na Final Four osigurao nakon dvije utakmice. Košice su bile vrlo blizu da izbore treću utakmicu, ali su u završnici meča zbog manjka kvalitetnih igračica poražene (60:65). Candice Dupree je sa 23 poena i 12 skokova bila najbolja kod Košica, dok su kod pobjedničkog sastava najbolje bile Agnieszka Bibrzycka sa 20 poena i Candace Parker sa 11 skokova.

Iz duela dvije španske ekipe, kao pobjednik je izašla ekipa Ros Casaresa koja je osigurala svoj prvi Final Four nakon tri godine. Casares je i u drugoj utakmici bio bolji od Halcon Avenide sa 63:57. Odlična u pobjedi Casaresa bila je Erika De Souza koja je upisala 21 poen i 8 skokova, dok je kod Halcona prvo ime bila Sancho Lyttle sa 17 poena i 10 skokova.

Brno i Wisla Pack moraće odigrati treću utakmicu kako bi riješili ko će na Final Four. Brno je pobjedom 87:72 izborio treću utakmicu koja će se igrati u Poljskoj. Domaće košarkašice su tokom treće i početkom četvrte četvrtine riješile pitanje pobjednika, a pet minuta prije kraja imale su čak plus 24. Eva Viteckova sa 25 i Taj McWilliams sa 20 bile su najbolje kod Brna,  dok je Castro Marques sa 19 poena predvodila Wislu.

Rezultati:

Fenerbahce – Spartak Moskva 85:87 (0-2)
Košice – Ekaterinburg 60:65 (0-2)
Halcon Avenida – Ros Casares 57:63 (0-2)
Brno – Wisla Pack 87:72 (1-1)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.