U sezonu sa domaćim igračima
Protokol o saradnji Efes Pilsena i KK Bosna ASA BHT danas je potpisan u prostorijama sarajevskog kluba

Pauzu iskoristiti za razvoj omladinskog pogona

U sezonu sa domaćim igračima

M. Skaka, foto: A. Balić

KK Bosna ASA BH Telecom u narednoj sezoni neće nastupati u Jadranskoj ligi, a u Hamze Hume 2 pauzu na regionalnoj sceni žele iskoristiti za konsolidaciju poljuljanih redova i značajna ulaganja u razvoj vlastitog omladinskog pogona.

(Ne)igranje mladih igrača u prvom timu Studentata, tema je koja prati bordo klub od njegovog prvog nastupa u regionu. Međutim, izgleda da će upravo izostanak jakih utakmica sa velikanima ex-Yu košarke otvoriti vrata prvog tima igračima koji su stasali u omladinskom pogonu KK Bosna, a koji do sada nisu dobili pravu priliku da pokažu šta znaju.

Po svemu sudeći, ekipa koja će braniti čast Sarajeva u Košarkaškom prvenstvu BiH biće sastavljena u velikoj mjeri od  mladih, domaćih igrača, uz eventualna, ne previše skupa, pojačanja na ključnim pozicijama. Tako će bar nešto pozitivno izaći iz, vjerovatno najgore, sezone koju je bordo klub imao u 21. vijeku.

“O imenima je još uvijek rano pričati, ali ukoliko ne dođe do nekih drastičnih zaokreta u zacrtanim ciljevima i politici novog upravnog odbora, mladi igrači koji su do sada dobivali minimalnu minutažu dobiće pravu priliku da se dokažu na parketu.”, kaže Admir Bukva, direktor KK Bosna.

Međutim, stvarno okretanje ka omladinskom pogonu, u KK Bosna ne vide samo kroz angažman već formiranih igrača u prvom timu, već i kroz sistematska i mnogo kvalitetnija ulaganja u rad sa najmlađima. Tako je današnja posjeta predstavnika turskog velikana Efes Pilsena rezultirala potpisivanjem protokola o saradnji na nivou škole košarke ova dva kluba.

Efes Pilsen investira u razvoj škole košarke KK Bosna


Još prije tri godine Efes je otvorio razgovore sa tadašnjim rukovodstvom Bosne o zajedničkim ulaganjima u školu košarke.

“Prije tri godine razgovarali smo na ovu temu, ali tada su i nas i Bosnu drugi poslovi odvukli od ovog projekta i on je ostao samo kao ideja. Danas smo spremni da krenemo u prvu fazu realizacije i vjerujem da ćemo već do početka septembra krenuti sa radom”, rekao je za SportSport.ba Ozgur Alyuz menadžer Efes Pilsena.

“Efes Pilsen obezbijediće opremu, sale i naknade za trenere za oko stotinjak polaznika košarkaške škole u Sarajevu u uzrastu od 8 do 12 godina. Za trenere ćemo obezbijediti i seminare i dodatnu edukaciju, a već u avgustu očekujemo prvu grupu djece iz Sarajeva koja će posjetiti naš košarkaški kamp u blizini Istanbula.”, kaže Alyuz.

“Ovo je prvi korak koji želimo napraviti i pokazati dobru volju i interes. Sarajevski klub, kao ni polaznici ove škole, neće imati nikakve obaveze prema nama, a nadamo se da će to biti dobar temelj za dalju, mnogo ozbiljniji saradnju.”, dodao je on.

Političke igre u Turskoj
U Turskoj je ovih dana veoma aktuelna diskusija o mogućnosti uvođenja zakona kojim bi se zabranilo reklamiranje alkohola i cigareta na sportskim borilištima. Ovo bi za Efes Pilsen koji svoje postojanje duguje svjetski poznatoj marci piva značilo velike probleme, a možda i gašenje. Međutim, menadžer ovog kluba Ozgur Alyuz vjeruje da se radi samo o političkim igrama.

“Neće od toga biti ništa.”, uvjeren je Alyuz. “Siguran sam da ćemo nastaviti raditi kao što smo i do sada i da će Efes Pilsen ostati jak faktor na turskoj i evropskoj košarkaškoj sceni."
Za Efes Pilsen koji ima 33 ovakve škole širom Turske i turskom dijelu Kipra ovo je prvi izlazak ka Evropi.

“Nadamo se da će projekat biti uspješan i da će to biti temelj i put kojim će Efes krenuti u budućnosti. Inače, postoji mogućnost da i sa prvim timom Efes Pilsena posjetimo Sarajevo još ove godine i to na turniru “Mirza Delibašić”.”, dodaje Alyuz.

Potpisivanjem protokola o saradnji veoma je zadovoljan i Emir Ahmetagić, novi predsjednik KK Bosna.

“Mi smo odlučni da realizujemo odluke skupštine KK Bosna, a jedna od njih je i mnogo kvalitetniji razvoj omladinskog pogona. Saradnja sa Efes Pilsenom samo je jedna od akcija u ovom pravcu. Omladinska škola mora biti dugoročan projekat, a mi razvoj vlastitih kapaciteta i proizvodnju domaćih igrača vidimo kao jedini princip po kojem KK Bosna može funkcionisati u budućnosti”, rekao je Ahmetagić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.