Ubjedljive pobjede domaćih timova
Delisha Milton je bila vrlo dobra u pobjedi Ros Casaresa nad USK Pragom

Euroliga

Ubjedljive pobjede domaćih timova

U prvim utakmicama osmine finala Eurolige za žene pobjede je ostvarilo šest domaćih timova, dok su samo dva gosta upisala pobjede i tako napravili veliki korak ka plasmanu u narednu rundu takmičenja.

Veliki favoriti, Spartak, Ekaterinburg, Ros Casares i Wisla, upisali su sigurne pobjede, dok je utakmica između Fenerbahcea i Taranta opravdala epitet derbija osmine finala.

Braniteljice naslova, košarkašice moskovskog Spartaka upisale su ubjedljivu pobjedu protiv poljskog Lotosa (98:49). Ruskinje nisu imale nikakvih problema da dođu do ubjedljive pobjede. Riski sastav su do pobjede predvodile tri Amerikanke.

Janel McCarville je postigla 22 poena, Sylvia Fowles 21 poen i 10 skokova, dok je najbolja svjetska košarkašica Diana Taurasi s deset asistencija prigravala svoje kolegice. Kod Lotosa jedina zapažena bila je Tanasha Wright s 12 poena.

Drugi ruski klub, Ekaterinburg je također upisao sigurnu pobjedu. Predvođene stranim igračicama ruske viceprvakinje su bile bolje od Galatasaraya sa 79:55. Poljakinja Agnieszka Bibrzycka je sa 17 poena bila najefikasnija, a Pondexter i Wauters su dodale po 12 poena. Sophia Young je sa 18 poena bila najbolja kod Galatasaraya.

Sigurnu pobjedu su upisale košarkašice Wisle koje su bile bolje od mađarskog Mizo Pecsa sa 80:53. Janell Burse je upisala 17 poena i 9 skokova kod pobjedničkog sastava, a Loren Cohen je dodala 16, dok je kod Mađarica prvo ime bila Nicole Ohlde sa 14 poena i 10 skokova.

Španija u osmini finala ima tri predstavnika, a svi su igrali utakmice na domaćem parketu. Dva su bila uspješna, dok je Rivas Ecopolis poražen od Brna sa 88:83. Tri gostujuće igračice bile su velika prevaga na strani Brna. Taj McWilliams je upisala 21 poen i 10 skokova, Hana Horakova 21 poen, a Elena Viteckova 19 poena. Crystal Langhorne je sa 23 poena i 11 skokova bila odlična kod Španjolki, ali nije imala podršku svojih suigračica.

Ostala dva španska tima su upisala pobjede. Ros Casares i USK Prag su odigrali jednu odličnu utakmicu, a zahvaljujući sjajnoj Eriki De Souzi (24 poena, 12 skokova) domaće igračice su slavile sa 81:70. Halcon Avenida je u Salamanci opravdala ulogu favorita protiv francuskog Bourgesa (72:53) uz odličnu partiju Sanche Lyttle (24 poena, 10 skokova).

Veliku gostujuću pobjedu su ostvarile košarkašice Košica koje su slavile kod Beretta – Famile sa 70:67. Lucia Kupcikova je sa 17 poena i 9 skokova predvodila slovakčke prvakinje, a Angel McCoughtry je dodala 15 poena. U redovima talijanskog predstavnika prvo ime bila je Mudju Ngoyisa sa 13 poena i 9 skokova.

Najbolju utakmicu su odigrali Fenerbahce i Taranto. Turkinje su utakmicu rješile u svoju korist rezultatom 89:83. Ponovo je briljirala australska reprezentativka Penny Taylor (28 poena, 7 skokova, 6 asistencija), a odlična je bila domaća košarkašica Nevriye Yilmaz sa 22 poena i 11 skokova. Rebbekah Brunson se kod Taranta istakla sa 25 poena i 8 skokova.

Rezultati:

Spartak Moskva – Lotos Gdynia 98:49
Ekaterinburg – Galatasaray 79:55
Wisla Pack – Mizo Pecs 80:53
Ros Casares – USK Prag 81:70
Halcon Avenida – Bourges Basket 72:53
Rivas Ecopolis – Brno 83:88
Beretta – Femila – Košice Angels 67:70
Fenerbahce – Taranto 89:83

Serija se igra na dvije pobjede, a revanš mečevi su na rasporedu već u petak. U slučaju potrebe za trećom utakmicom igra se na terenu timova koji su bili domaćini u prvoj utakmici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije