Veliki ispit za Bosnu na startu takmičenja

Počinje Jadranska liga

Veliki ispit za Bosnu na startu takmičenja

Večeras u 20.15 nova sezona regionalne košarkaške lige otvara se u Sarajevu. Domaća Bosna dočekuje ekipu Zagreba olimpijskoj dvorani Zetra.

Za sarajevski klub večerašnji ispit, zajedno sa dva naredna na domaćem terenu (Radnički i Široki) mogli bi ocrtati konture onoga što ćemo gledati na parketu i tribinama Zetre u naredenih šest mjeseci koliko traje regularni dio Jadranske lige. Bosna na početku sezone po tradiciji ne daje nabolje predstave. Studentima obično treba malo vremena da se zagriju, uhvate ritam i počnu pobjeđivati. Međutim, ove sezone situacija bi mogla biti drugačija obzirom da su nakon dužeg vremena svi igrači krenuli sa pripremama na vrijeme. Pobjede u prvim susretma značile bi mnogo: visoko samopouzdanja pred utakmice sa najjačim protivnicima, puniju dvoranu i pozitivnu atmosferu u svlačionici i u gradu. Porazi bi donijeli prazne tribine i debate o sukobu želja i mogućnosti.

Toga je svjestan i Vlada Vukoičić, trener Studenata koji je jučerašnju press konferenciju otvorio riječima: “Čeka nas težak ispit na samom početku sezone. Ja vjerujem u svoje momke i siguran sam da posjeduju kvalitet. Istina je da smo u prvom susreti mi ti koji imamo imperativ pobjede, što nam i ne ide u prilog u ovom trenutku. Ipak, to ne smije uticati na našu igru ako želmo slaviti.”

Zagreb je protivnik kakav nikome ne može odogovarati u prvoj utakmici sezone. Ekipa bez nekog velikog renomea koju je lako podcjeniti, često je bila prava zamka za Studente. U sezonu su ušli bez velikih promjena u rosteru, a igru im nose iskusni veterani Mulaomerović, Prkačin i Barać i uz talentovanaog, sada već potpuno afirmisanog Antu Tomića, predstavljaju respektabilnu ekipu koja bi se trebala boriti za sredinu tabele. U Zagreb je stigao i nekadašnji igrač Zrinjskog, potencijalni reprezentativac BiH Ante Mašić koji će sigurno imati motiv više da dokaže svoj kvalitet u Sarajevu.

Sa druge strane u domaćej ekipi treba očekivati dobru predstavu od ovosezonskih pojačanja Jovanovića i Bajića, te kapitena Suada Šehovića koji je u pripremnim utakmicama pokazao na koji način misli voditi svoje saigrače do pobjeda.

“Ni u jednom trenutku ne smijemo podcjeniti ekipu Zagreba.”, rekao je Šehović. “Moramo igrati timski i ukoliko svako ispuni ono što trener od njega očekuje, ne sumnjam da ćemo pred našom publikom slaviti.”, zaključio je on.

U ekipi Bosne ni večeras neće biti Mirze Sarajlije koji bi se od povrede skočnog zgloba trebao oporaviti do naredne utakmice. Također, bordo dres neće nositi ni Rašid Mahalbašić, a sve je izvjesnije da je njegov povratak u Sarajevo završena priča.

Široki sutra protiv Cibone

Naš drugi predstavnik u NLB ligi ima mnogo teži zadatak, ali i mnogo manji pritisak na svojim plećima. Široki putuje u Zagreb gdje će odmjeriti snage sa favoriziranom Cibonom. Biće to težak meč za bh. predstavnika u kojem će se više od eventualnih bodova tražiti dobra igra, ispunjavanje zadataka i borben pristup.

Široki susret igra sutra, kada se igraju i svi ostali susreti prvog kola, s izuzetkom odgođene utakmice Partizan – FMP (kraj decembra).

Petak, 09.10.2009.
Bosna - Zagreb

Subota, 10.10.2009.
Cibona - Široki
Helios - Cedevita
Hemofarm - Radnički
Zadar - Olimpija
Budućnost - Zvezda

Subota, 26.12.2009.

Partizan – FMP

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.