Virginia u nevjerovatnoj završnici osvojila NCAA naslov!

Savladali Texas Tech

Virginia u nevjerovatnoj završnici osvojila NCAA naslov!

M. Šljivak

Univerzitet Virginia je novi NCAA prvak. 

Do prvog trofeja u historiji Cavaliersi su došli pobjedom u finalu NCAA Final Foura nad univerzitetom Texas Tech rezultatom 77:85.

Jake odbrane su se igrale na otvaranju meča. Texas Tech nije uspijevao da pogodi šut iz igre punih sedam minuta, što je Virginia iskoristila i na polovini prvog poluvremena je otišla na plus 10 (7:17).

Međutim, nakon minute odmora Texas Tech počinje pogađati. Uslijedila je serija trojki i potpuni povratak u meč ovog univerziteta.

Imao je Texas Tech u jednom trenu i četiri poena prednosti. Ipak, Virginia im nije dopustila da se previše odvoje, odigrali su Cavaliersi odličnu završnicu prvog poluvremena i trojkom Ty Jeromea u posljednjoj sekundi na odmor odlaze sa tri poena prednosti (29:32).

Red Raidersi su loše ušli i u drugo poluvrijeme. Virginia im je napravila seriju od 6:0 i došla je do plus devet (29:38). Nedostajali su Texas Techu poeni glavnog igrača Jarretta Culvera, koji je većinu utakmice bio nevidljiv, ali je u drugom poluvremenu vezao četiri poena i ostavio je svoj tim u igri.

Cavaliersi su usprkos jakoj odbrani protivnika uspijevali da drže prednost zahvaljujući odličnom šutu, a De'Andre Hunter je u veoma važnim trenucima pogodio i dvije trojke.

Na deset minuta do kraja Virginia je ponovo na plus deset (43:53) i činilo se kako je ovaj univerzitet na dobrom putu prema tituli.

Predaje Texas Techa nije bilo, Edwards i Francis su bili ti koji su ih održavali u igri, ali Virginia je imala nevjerovatnog Ty-ja Jeromea koji je pogađao apsolutno sve kada je najviše trebalo.

Trojka Matta Mooneyja na četiri minute do kraja vratila je ponovo Red Raiderse u meč, a zatim je nakon sjajne odbrane Norense Odiase pogodio uz bacanje za izjednačenje rezultata na 59:59 na tri minute do kraja.

Do kraja meča smo vidjeli zaista fantastičnu utakmicu, a Texas Tech poenima u drugom poluvremenu sjajnog Culvera na na 35 sekundi do kraja donosi vodstvo svom timu od 66:65.

Potom Virginia promašuje šut, Odiase staje na liniju i donosi Texas Techu prednost od 68:65. Ipak, fantastični Hunter pogađa trojku za 68:68, a Culver promašuje šut za pobjedu.

Međutim, Hunter ispušta loptu da bi zvao time-out, ali pravi grešku i poklanja posjed protivniku i Texas Tech je dobio novi šut za naslov prvaka. Culver je izblokiran i meč je otišao u produžetak (68:68).

Dodatnih pet minuta donosi također ogromna uzbuđenja. Sudije su nažalost bile te koje su sa nekoliko odluka utjecale na rezultat i Virginia se našla pred pobjedom nakon što je Jerome pogodio bacanja za 73:77 na 40 sekundi prije kraja.

Mirno su Cavaliersi na kraju došli do trijumfa i prve titule u historiji univerziteta.

Briljirao je DeAndre Hunter sa 27 poena, Guy je dodao 24, dok je Francis na drugoj strani ubacio 17 poena.

Top Komentari

Bio na ja na ovom finalnom mechu, svaka cast momcima, Minesota - Mineapolis. iskren da budem navijao sam za Texas.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi