Vukoičić poziva navijače u Zetru
Potrebna nam je podrška publike: Vlada Vukoičić

Trener Studenata o sezoni pred nama

Vukoičić poziva navijače u Zetru

Vjerovatno najveće pojačanje Košarkaški klub Bosna ASA BH Telecom je dobio kada je krajem minule sezone provjereni stručnjak Vlada Vukoičić odlučio produžiti saradnju sa sarajevskim Studentima.

Bosna je u odnosu na prošlu sezone poprilično promijenila sastav. Neki od nosioca igre u minulim sezonama više ne nose bordo dres viceprvaka Bosne i Hercegovine. Koliko će se promjene u ekipi odraziti na rezultate na parketu, pitali smo trenera Studenata Vladu Vukoičića.

"Tačno je da smo pretrpili velike izmjene u igračkom kadru. Međutim, na neke odlaske igrača mi nismo mogli uticati. Đorđević je je otišao jer, finansijski, nije bilo teorije da ga zadržimo. Ikonić je bio nosioc igre u proteklih nekoliko sezona, ali ni u njegovom slučaju nismo mogli parirati finansijskim ponudama klubova iz inostranstva. Ovčina, koji je za nas odigrao veoma kvalitetno, također je bio van našeg domašaja. Ova trojica igrača, uz Rakića, zajedno su na parketu po susretu provodili oko 100 minuta u prosjeku, što u prenesenom značenju kaže da smo izgubili pola tima, ako uzmemo u obzir da sa ukupnom minutažom pet igrača utakmica traje 200 minuta".

Koliko mogu novi igrači nadoknaditi odlazak gore nabrojane trojke?

"Uz ovako velike izmjene igračkog kadra, nama je prioritet da igrači prođu tu fazu adaptacije i prilagodbe na novu sredinu, ekipu, dvoranu i saigrače. Dosta stvari neće ići po planu, tako je to u košarci. Biće sigurno puno uspona, ali i padova tokom sezone. Mi se kroz pripreme pokušavamo što je moguće bolje uigrati. Sada se nalazimo u trećoj fazi priprema, gdje se najviše igra, a upravo kroz utakmice ćemo se i uigrati. Rezultat u tim pripremnim susretima nam nije prioritet. Dobri rezultati u pripremama nisu preduslov za dobre rezultate u sezoni, kao što ni loši rezultati u pripremnom periodu ne znače da će ekipa u sezoni igrati loše", kaže Vukoičić.

Od koga očekujete da u sezoni pred nama nosi igru ekipe kojoj sjedite na klupi?

"Na to je pitanje veoma teško odgovoriti. Neki će igrači kroz sezonu igrati bolje, a neki lošije. Sve zavisi od forme i povreda. Ipak, najviše očekujem od nekih košarkaša koji su bili tu i prošle sezone. Prije svih mislim na Ivana Ivanovića, Suada Šehovića i Nikolu Vučurovića. Tu je svakako i Zlatko Jovanović, koji bi trebao nadoknaditi visok nivo igre Đorđevića. Ćešković bi trebao zamijeniti Ikonića. Od ostalih igrača očekujem da budu na višem nivou nego prošle sezone. Tu prije svih mislim na Muhameda Pašalića, Božu Đurasovića i Emira Zimića. Nadam se da će Seid Hajrić biti zdraviji nego što je to bio slučaj u minuloj sezoni. Što se tiče novog pojačanja Mirze Sarajlije, od njega ne očekujem da u ovoj ezoni bude među nosiocima igre, ali će dobivati svoju priliku i zaoštriti konkurenciju", dodao je Vukoičić.

Bosna konačno bordo parketu
Četrnaest poslijeratnih godna Košarkaški klub Bosna igrao je u različitim dvoranama u kojim je bio ništa više do gost, a vidjelo se to i samo jednim pogledom na teren koji je bio u zelenim, plavim, narandžastim (…) bojama. Činjenica da je Bosna gotovo pa jedini korisnik pojedinih terena nije bila dovoljan razlog za vlasnike da parket prilagode Studentima. Narednu sezonu Bosna dočekuje u novom domu, iako ponovo iznajmljenom, i u novom okruženju… Onom bordo boje!

Naš fotoreporter bio je na današnjem treningu Bosne...
U nedjelju u Sarajevu počinje tradicionalni memorijalni turnir "Mirza Delibašić", kojem je domaćin Bosna ASA BHT. Osim sarajevske ekipe na turniru će učestvovati velikani evropske košarke poput Fenerbahcea, Cibone i Panionisa.

"Istakao bih još jednom da smo mi ekipa u stvaranju, a nastupićemo na jednom od najjačih turnira u Evropi. U goste nam dolaze tri ekipe učesnice Eurolige. Memorijalni turnir "Mirza Delibašić" biće pravi praznik košarke i pozivam gledaoce da u što većem broju dođu i dadnu nam podršku, ali i vide na djelu zaista vrhunske ekipe. Ja zaista ne znam koliko je realno očekivati da mi pariramo jednom Fenerbahceu, čiji je kostur ekipe na okupu više od tri godine i koji je krcat reprezentativcima Turske, ali mogu obećati da se nećemo predati, a za to nam treba podrška naših vijernih navijača. Želje i motiva nam sigurno neće nedostajati", zaključio je Vukoičić u razgovoru za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.