Zadar i Cibona u derbiju NLB-a
Dvorana Krešimir Ćosić domaćin današnjeg derbija

13. kolo regionalne lige

Zadar i Cibona u derbiju NLB-a

Bosna i Hemofarm, te Budućnost i Vojvodina utakmice 13. kola Jadranske lige odigrali su još krajem prošle godine, a ostali susreti igraju se danas.

Zvezda pojačana bh. reprezentativcem Oliverom Stević dočekuje Krku, a Heliosu dolazi prvoplasirani Partizan i to su susreti na kojim je teško očekivati iznenađenje. Mnogo zanimljiviji biće treći srbijansko-slovenački duel u kojem u Železniku igraju FMP i Olimpija. U redove Olimpije vratio se povrijeđeni Marko Milič. FMP je promijenio trenera i polako hvata priključak nakon loše započete sezone. Tri vezane pobjede nad Zagrebom, Budućnosti i Krkom prekinuo je poraz u Pioniru od Zvezde u prošlom kolu i sigurno je da će Panteri tražiti poratak na pobjednički put.

Utakmica koja može odrediti prvaka

U ostalim susretim igraju se hrvatski derbiji. Zagreb dočekuje Split, a sigurno je da će najzanimljivije biti u Zadru kojem na noge dolazi Cibona. Dva tima vode veliku bitku za bodove koji će odrediti budućeg hrvatskog učesnika Eurolige. U prvom ovosezonskom meču ova dva kluba, u ZAgrebu je slavio Zadar (87:94), ali je forma Zadrana dosta opala od tog vremena, Susret je najavljen kao “veoma bitan, ali ne i odlučujući”, a mogao bi biti upravo to. Ukoliko Zadar na svom terenu izgubi od Cibone, te kiksa u nekoj od narednih utakmica, a mogao bi obzirom na krizu kroz koju prolazi, teško će se plasirati u Final Four i time će izgubiti jedinstvenu priliku da na svom terenu osvoji NLB ligu.

Susreti 13. kola
Zvezda – Krka (19h)
FMP – Olimpija (18h)
Zagreb – Split (18h)
Zadar – Cibona (20h)
Helios – Partizan (19h)
odigrano:
Budućnost – Vojvodina 82:68
Hemofarm – Bosna 79:74
Naime, u slučaju da se KK Zadar plasira u završnicu, jedna od najizvjesnijih lokacija za održavanje ovogodišnjeg Final Foura jeste nova dvorana “Višnjik” u Zadru, a na tako vrućem terenu može biti samo jedan favorit u svim utakmicama – KK Zadar. Imajući u vidu da se tri učesnika Final Foura najvjerovatnije traže u Srbiji, te da bi u slučaju da se kao četvrti plasira Zadar, Cibona ostala bez bodova iz regionalnog takmičenja gotovo je sigurno da bi Euroliga uskoro ugledala novu ekipu iz Hrvatske.

A nakon Cibone, Zadar će imati još jednu priliku za popravni ili potvrdu snage na putu ka Final fouru – sarajevsku Skenderiju i meč sa KK Bosnom.



 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.