"Zadovoljan sam novom sredinom"
Jazvin je pojačao koloniju bh. igrača u ACB ligi

Ermin Jazvin iz Španije za SportSport.ba

"Zadovoljan sam novom sredinom"

Od prije nekoliko dana Bosna i Hercegovina ima još jednog svog predstavnika u najjačoj košarkaškoj ligi Evrope, španskoj ACB. Nakon Teletovića, Đedovića i Sinanovića u narednom periodu imaćemo priliku gledati i Ermina Jazvina u dresu Granade.
Naš reprezentativni centar je prije nekoliko dana iz redova ruskog Spartaka prešao u Granadu s kojom je potpisao ugovor do kraja ove sezone. Naravno, uvijek postoji opcija produženja ugovora ukoliko obe strane budu zadovoljne.

Odmah nakon potpisa ugovora i prolaska ljekarskog pregleda Ermin Jazvin se stavio na raspolaganje treneru Granade Pochu Trifonu. Jazvin je bio u kadru protiv Xacobea, ali nije ulazio u igru.

"Bio sam u sastavu protiv Xacobea, ali obzirom da sam novi i nisam znao kretnje, nisam ni ulazio u igru. Prvu utakmicu sam bio na klupi u službi gledaoca", kaže na početku razgovora za SportSport.ba Ermin Jazvin.

Ermine, kakvi su prvi utisci, o kakvoj se ekipi radi?

"Radi se o izuzetno talentovanom timu kojem fali iskustva, posebno igračima koji igraju najviše. Šuterski su izuzetno raspoloženi, prošlu utakmicu smo pogodili čak 19 trica, imali smo 63 posto procenat šuta. Ipak, moram vidjeti kako se ekipa ponaša kada ne bude ušlo toliko trica".

Prošlog ljeta sam imao priliku gledati Pabla Aguilara na EP do 20 godina, momak je strašan talenat, a tu je i Amerikanac Richard Hendrix koji igraju pod košem, znači čeka te strašna konkurencija?

"Mali Pablo je stvarno dobar igrač, sviđa mi se kako igra. Igra poziciju četvorke, ima izuzetno dobru građu i fizikalije. Hendrix je novi igrač, tek stigao u Evropu i još nije usvojio odbrambene navike. U napadu je dobar, ali bez odbrane ne može igrati peticu na ovom nivou".

Granada se trenutno nalazi na 12. mjestu na tabeli s omjerom 8-12, dok su Estudiantes i Valladolid koji su u zoni doigravanja na 10-10. Kakve su ambicije Granade u ovoj sezoni?

"Mislim da s ovom ekipom možemo doći do doigravanj. Kao što sam već rekao fali nam malo iskustva, ali sve je moguće, jer je liga dosta izjednačena. Ako izuzmemo prvih pet ekipa, ostale su po kvaliteti dosta izjednačene".

Potpisao si ugovor do kraja sezone, ima li šanse da ostaneš i dalje član Granade?

"Ne znam, treba prvo da se uklopim u tim, da se izborim za minutažu. Ako to uspijem onda je sve moguće. Ipak, moram istaći da sam zadovoljan što sam uspio doću jednu takvu ligu kao što je ACB".

Poznate su reprezentacije s kojima se nalazimo u kvalifikacijskoj grupi za Eurobasket 2011 u Litvaniji, kako komentarišeš grupu i možemo li konačno otići na Eurobasket?

"Grupa kao grupa nije teška, ali iskreno dosta toga će zavisiti od drugih stvari. Moramo prvo vidjeti ko će biti selektor i ko će se sve od igrača odazvati, pa tek onda komentirati šanse".

Pratiš li situaciju u KK Bosna. Kako komentiraš ovu katastrofalnu situaciju u kojoj se našao tvoj bivši klub?

"Pratim i moram reći da me iskreno pogađa sve ovo što se dešava s Bosnom. Znam kako je, jer sam 2000. godine bio u istoj situaciji. Iako sam te sezone zbog povrede odigrao samo nekoliko utakmica teško je bilo gledati i podnositi svakodnevne poraze, što na parketu što u organizaciji".

Šta misliš, šta je razlog ovakve situacije, ima li izlaza ?

"Mnogo mi je žao zbog svega što se dešava u Bosni, ali ostaje činjenica da se previše novca baca u vjetar, a da mladih igrača nema na vidiku. Mislim da je bolje igrati nekoliko sezona domaće prvenstvo u kojem bi stasali neki novi mladi igrači, nego se svake godine boriti za opstanak u regionalnoj ligi", rekao je Ermin Jazvin na kraju razgovora za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.