Zapadna konferencija: Ludilo može početi!

Zapadna konferencija: Ludilo može početi!

Midhat Šljivak

Zapadna konferencija NBA lige godinama je dominantna u odnosu na Istočnu. I ove sezone će biti tako, a veliki broj ekipa na Zapadu se nada naslovu prvaka, kojeg brane Golden State Warriorsi.

DALLAS MAVERICKS

Dallasu je ovog ljeta propao dolazak DeAndrea Jordana. On je prevario vlasnika Marca Cubana, koji je umjesto njega dobio Zazu Pachuliju i Javalea McGeeja.

Rick Carlisle će imati dosta dobar roster na raspolaganju. Deron Williams je stigao jer želi titulu, tu je sjajni Chandler Parsons, ali i Wesley Matthews, koji bi mogao eksplodirati, ako mu Ahilova peta ne bude predstavljala problem.

Naravno, prva zvijezda je neprevaziđeni Dirk Nowitzki, koji je međutim u poznim godinama i fizički je sve slabiji. Dallas će vjerovatno imati problema sa skokom nakon odlaska Tysona Chandlera, dok će se napad zasnivati na pick 'n' pop igri Dirka Nowitzkog. Možda premalo za doigravanje, usprkos dosta dobrom rosteru.

DENVER NUGGETS

Trener Mike Malone stigao je ovog ljeta u Denver i dobio je mlad tim na vođenje. 

Ima Malone zaista talentovanu ekipu. Iako rookie, Emmanuel Mudiay bi već u prvoj sezoni trebao pokazati da je već zreo za NBA ligu, a stara ekipa s Wilsonom Chandlerom, Danilom Gallinarijem i Kennethom Fariedom, imaće dosta koristi od ovog momka, koji više gleda asistenciju nego koš. To mu mnogi zamjeraju, ali Mudiay će zasigurno biti vrhunski dodavač.

Imaće Nuggetsi i nebodere pod košem. Jusuf Nurkić je budućnost tima iz Colorada i velike se nade polažu u njega. Rijetko je koji centar kao Nurkić da može igrati u oba pravca, a ako ga ne budu povrede mučile, bh. košarkaš bi mogao izrasti u dominantnog NBA centra.

Malone na visokom pozicijama ima i Arthura, Lauvergnea, a sve je bolji i mladi Nikola Jokić, koji će vjerovatno igrati kao krilni centar, jer mu je odbrana veliki problem sa fizički jačim igračim

Denver će biti dobar ove sezone, ali su njihovi veći dometi vezani za budućnost.

GOLDEN STATE WARRIORS

Aktuelni prvaci NBA lige i u novu sezonu ulaze kao glavni favoriti za naslov. Sada su i godinu dana iskusniji, a cilj je jedan jedini - odbrana titule.

Steph Curry je briljirao. Praćen ostatkom ekipe je napravljeno totalno ludilo u ligi, igrala se najbolja odbrana, napad je svaku noć mogao hladno do 120 poena i na kraju je titula uvjerljivo i zasluženo osvojena.

Curryja i Thompsona na šutu ne može niko zaustaviti. Odbrana sa Iguodalom, Greenom, Bogutom može zaustaviti apsolutno svakog, pa treba očekivati još jednu fantastičnu sezonu tima kojeg predvodi Steve Kerr.

HOUSTON ROCKETS

Tim iz Texasa je jedan od glavnih kandidata za naslov prvaka. Jamesu Hardenu i Dwightu Howardu se pridružio i Ty Lawson, te je uz njega Houston dobio dodatnu snagu u napadu.

I ostatak ekipe je zaista sjajan. Stigao je šuter Marcus Thornton, kostur ekipe u odnosu na prošlu godinu skoro da se nije mijenjao, pa će i defanzivno i ofanzivno Houston imati zaista šta pokazati.

Rocketsi imaju sve da konačno stignu do naslova, samo da zdravlje posluži najvažniji dio tima, odnosno Jamesa Hardena. Jer, Bradonja može sve.

LOS ANGELES CLIPPERS

Strašan tim ima Doc Rivers...

Kostur ekipe je ostao isti. DeAndre Jordan je u posljednjem trenutku odustao od odlaska u Dallas, Chris Paul, Blake Griffin i JJ Redick su sazreli za velike stvari, a sada su pojačali i klupu.

Iskustvo su dobili dolaskom Paula Piercea, a velika pojačanja su Lance Stephenson, Josh Smith i Wesley Johnson. 

Paul može s loptom sve. Iako često zaboravi na poene, te nemilice asistira, on je i mašina za koševe. Imaće od njega koristi svi, posebno šuteri JJ Redick, Jamal Crawford, ali i Paul Pierce.

Clippersi imaju vjerovatno najjači roster u NBA ligi i pored Houstona i Golden Statea su najveći kandidati za naslov prvaka.

LOS ANGELES LAKERS

Kobe se vratio. To je glavna vijest za Lakerse u novoj sezoni, a tim je dosta i pojačan u odnosu na prošlu godinu, kada su Lakersi ličili na sve osim na NBA tim.

Rookie D'Angelo Russell se najavljuje kao nova NBA zvijezda, stigao je Roy Hibbert, te Lou Williams, a vratio se i Metta World Peace.

Pitanje je može li Kobe nositi na svojim leđima ovaj tim. Prošle godine trener Byron Scott nije mogao ništa vlastitim igračima. Discipline u ekipi nije bilo, ali to bi se trebalo popraviti povratkom Kobea.

Odbrana bi dolaskom Roya Hibberta trebala biti barem malo bolja, a vidjećemo kako će ići šut i hoće li Nick Young dodati nekom loptu.

Lakersi na papiru ne izgledaju loše, ali teško da ćemo ih gledati u doigravanju.

MEMPHIS GRIZZLIES

Nije se puno mijenjao tim u Tennesseeju. Trener David Joerger će ponovo imati osnovu tima u Gasolu, Conleyu, Randoplpu i Allenu, a tu su kao i prošle godine Jeff Green, Vince Carter...

Odbrana će biti ponovo glavna snaga Grizzliesa. Marca Gasola ne može niko nadigrati, a u napadu će ponovo biti problema sa vanjskim šutem, kojeg nisu imali ni u prethodnim sezonama.

Ako nekim trejdom nađu nekog šutera, Memphis može daleko, ovako će biti opasni, kandidati za vrh, ali s velikom manom u igri.

MINNESOTA TIMBERWOLVES

Još jedna mlada i talentovana ekipa u NBA ligi uz dodatak nekoliko veterana.

Kao nova zvijezda se najavljuje Karl-Anthony Towns, koji će biti glavna snaga uz najboljeg rookieja iz prošle godine Andrewa Wigginsa.

Tu su naravno i Nikola Peković, Ricky Rubio i Kevin Martin, veterani Garnett, Prince i Miller su tu da donesu iskustvo potentnom timu, koji je izuzetno talentovan.

Minnesota je pred start sezone ostala bez glavnog trenera Flipa Saundersa, koji je preminuo, pa će ekipu voditi Sam Mitchell. Iako je ekipa jako talentovana, doigravanje bi trebalo izostati i ove sezone.

NEW ORLEANS PELICANS

Anthony Davis je s 22 godine jedan od najboljih igrača NBA lige. Zvijezda Pelicansa na svojim leđima nosi ovaj tim, a tako će biti i u ovoj sezoni.

Međutim, Davis nema adekvatnu pomoć. Oko njega je okupljena solidna ekipa, ali za veće stvari ovaj tim nije spreman. Tyreke Evans, Eric Gordon i Jrue Holiday su solidni NBA igrači, ali za nešto više trebaju mnogo bolji igrači.

Alvin Gentry je trener koji voli vanjski šut. Očekivati je da će New Orleans igrati na veliki broj poena, ali pitanje je kako će se u tom sistemu snaći Anthony Davis.

Odbrana Pelicansa je vrhunska, tako će biti i ove sezone, a ako ih krene šut, mogu napraviti i iznenađenje.

OKLAHOMA CITY THUNDER

Billy Donovan preuzeo je ovog ljeta Oklahomu. Zatekao je staru ekipu na okupu, a ima tim koji može do titule.

Imati u ekipi Kevina Duranta, Russella Westbrooka, Sergea Ibaku, Enesa Kantera, Diona Waitersa znači morati napadati naslov prvaka.

Povrede su prethodnih sezona upropastile ovaj tim. Durant i Westbrook su konstantno bili van terena, a ako budu zdravi ove sezone, Oklahoma će biti jedan od kandidata za naslov.

Međutim, odbrana će predstavljati problem. Kanter, Waiters, Singler je ne igraju, pa će protivnici imati dosta prostora za lagane poene.

Donovan je jedan od najboljih NCAA trenera. Vodio je Floridu do dva naslova prvaka, ali pitanje je kako će se snaći u NBA ligi i to u timu u kojem ima dvije velike zvijezde.

Istina, on je vrhunski trener. Napad će biti vrhunski s mnogo pomjeranja i pikova, ali jedino je bitno da su KD i Russ zdravi. Oklahoma s njima na pravom nivou može sve.

 

PHOENIX SUNS

Tim iz Arizone je tijekom ljeta imao jedan cilj. On se zvao LaMarcus Aldridge, no nisu ga uspjeli dovesti.

Stigao je Tyson Chandler, tu je i naš Mirza Teletović, dok Marcus Morris više ne stanjuje u Phoenixu.

Jeff Hornaček će ponovo bazirati igru na brzim napadima. Chandler i Len će osigurati obruč, dok će se napad zasnivati na dosta vanjskih šuteva. Tu bi trebali profitirati, Bledsoe, Teletović i Knight, koji će imati dosta slobode u šutu.

Međutim, Sunsi su preloši da bi se borili za doigravanje, pa će njihova sezona trajati do aprila.

PORTLAND TRAIL BLAZERS

Blazersi su spremni za novi početak...

Tijekom ljeta su ekipu napustili Aldridge, Matthews, Batum, Robin Lopez, a ostao je jedino Damian Lillard, koji će biti glavna zvijezda tima.

Tu je mnoštvo mladih igrača. Stigao je Noah Vonleh, CJ McCollum je će biti više korišten, kao i Meyers Leonard. 

Kako više nema Aldridgea, na kome se zasnivala igra tima iz Oregona, sve će biti u Lillardovim rukama. On će imati potpunu slobodu, ali je ova sezona za Blazerse vjerovatno predviđena za dno Zapada.

SACRAMENTO KINGS

George Karl ima odličan roster na klupi Kingsa.

DeMarcus Cousins je konačno dobio pravu pomoć. Rajon Rondo je potpisao za Kingse, pa će zvijer Kraljeva imati mnogo dobrih lopti pod košem.

Pod košem je i rookie Willie Cauley-Steon, Ben McLemore, Rudy Gay, Darren Collison mogu uništiti bilo koga, a tu je i mnoštvo pomoćnog osoblja u vidu Carona Butlera, Marca Bellinelija, Koste Koufosa. Naravno, ne treba zaboraviti ni sjajnog Omrija Casspija, pa nakon dugo vremena Kingsi imaju zaista respektabilan roster.

Sve osim plasmana u doigravanje bi bilo veliko iznenađenje, ali je pitanje koliko će se trpjeti Karl i Cousins...

SAN ANTONIO SPURS

Veliko pojačanje su dobili Spursi ovog ljeta.

Gregg Popovich je uspio potpisati LaMarcusa Aldridgea, koji bi u budućnosti trebao nositi igru Spursa, nakon što Tim Duncan nakon ove sezone ode u zasluženu penziju.

Iako su Duncan, Ginobili, ali i Parker već na zalasku karijere, oni mogu još mnogo toga. Reket je dodatno osiguran dolaskom Davida Westa i Bobana Marjanovića, dok će Danny Green i Kawhi Leonard kao i proteklih sezona raditi dosta kvalitetno na obje strane parket.

Popovich voli napadačku igru s dosta kretanja lopte. Nova zvijezda tima LaMarcus Aldrige na to u Portlandu nije navikao, pa je to jedini problem kod Spursa.

Ipak, starci imaju kvalitet za naslov, kojeg će sigurno ponovo ganjati.

UTAH JAZZ

Utah želi u doigravanje...

Trener Quin Snyder ima mladu ekipu, koja igra sjajnu odbranu, ali u napadu fali jedan vrhunski realizator.

Gordon Hayward je glavni igrač tima. Francuz Rudy Gobert uz Derricka Favorsa radi odlične stvari u odbrani, a prate ih i niski igrači, što im je donijelo dosta dobre utakmice prošle sezone.

Ekipa sada želi korak naprijed, a ako pronađu kvalitetnog strijelca, Utah može u play-off.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.