Želimo igrače, menadžeri nas ne zanimaju
Sarajevski skauti ovaj put su pogodili u centar. Oko talentovanog Mahalbašića u vodi se rat na svim frontovima.

Mahalbašić se vratio u Austriju

Želimo igrače, menadžeri nas ne zanimaju

Tri mjeseca talentovani centar Rašid Mahalbašić čekao je u Sarajevu ispisnicu iz svog dosadašnjeg kluba, austrijskog Klagenfurta, kako bi mogao karijeru nastaviti u KK Bosni, kod trenera Vlade Vukoičića. Problem sa transferom nastao je kada su čelnici austrijskog kluba shvatili kakvog dragulja drže u svojim redovima, ali tek nakon što je ovaj igrač potpisao profesionalni ugovor sa Bosnom. Tek tada, Austrijanci su požalili što sa Mahlabašića nisu čvršće vezali ugovorom, ali za to je bilo prekasno.

Međutim, Mahalbašić ispisnicu nije dobio. U Sarajevu je čekao razrješenje svog pitanja kojim se bavio njegov menadžer, a onda se razočaran vratio u Austriju. Bosna i Klagenfurt trenutno se na sudu spore oko ovog igrača, a prije dva dana žalba je otišla i na FiBA-u koja će odlučiti o budućnosti ovog igrača.

“Mi smo od Mahalbašićevog menadžera dobili obećanja da će ovo pitanje biti davno riješeno. Radi se o igraču koji je vrlo talentovan, a Vukoičić smatra da bi nam bio vrlo koristan u rotaciji već u ovoj sezoni, a u budućnosti bi mogao postati i jedan od stubova ekipe. Međutim, dan za danom ništa se nije rješavalo, rokovi su odgađani, a i kod nas i kod igrača je rasla nervoza.”, rekao je za SportSport.ba Admir Bukva, direktor KK Bosna ASA BHT.

Gdje je zapelo?
Činjenice oko Mahalbašića su slijedeće:

Igrač ima ugovor u kojem je fiksno obeštećenje u slučaju da on izrazi želju da napusti Klagenfurt. Bosna je spremna platiti obeštenjećenje koje je navedeno ugovorom, ali nakon što su shvatili vrijednost i kvalitet Mahalbašića, Austrijanci žele povećati obeštećenje. Konačno rješenje ovog pitanja donijeće FIBA.
Želja Rašida Mahalbašića da zaigra u Bosni nije upitna. Iako se vratio u Austriju i on još uvijek čeka razrješenje svog pitanja i ukoliko bude sreće vratiće se u Sarajevo da karijeru nastavi u Bosni.

“U međuvremenu, obzirom da se ništa nije pomjerilo sa mrtve tačke, Rašid je postao interesantan i drugima. Svakako, između ostalih, radi se o agenciji Beobasket, a čitava ova tema detaljno je danas analizirana u dnevnoj štampi.", dodao je Bukva. "Međutim, novinari su pisali kao da Bosna ima neke veze sa tim, što je potpuno netačno. Što se nas tiče, potpuno nam je svejedno da li će nam igrača dovesti Trnovčević, Beobasket ili neko treći. Ono što je za nas bitno jeste da igrač kojeg želimo obuče bordo dres, ostalo je privatna stvar svakog igrača i nešto u šta se klub ne treba i neće miješati.”

Iako još uvijek nije ubilježio niti jedan nastup u višem rangu klupske košarke, sve upućuje da je Mahalbašić vanserijski talenat, te da su ovaj put sarajevski skuti "svoj dvogled uperili u pravom pravcu".

“Rašid je vrlo talentovan igrač i normalno je da oko njega koplja lome menadžerske agencije. Da ne mislimo da je pred njim sjajna budućnost ne bismo ga ni pozvali u Sarajevo. Međutim, mislim da je vrlo ružno i nepotrebno da se u prvatne sukobe menadžera uvlači ime našeg kluba. Mi ćemo raditi sa svakim ko bude zastupao igrača kojeg želimo. Igrač je bitan, menadžeri nas ne zanimaju.”, zaključio je prvi operativac Studenata.

KK Bosna u ranijim godinama više puta je bila na brisanom prostoru u unakrsnoj vatri medijskih prepucavanja različitih menadžeskih agencija.

“Ne želim upasti u zamku i dozvoliti da Bosna ponovo bude uvučena u demagoške rasprave i medijski rat. Ako nam je neko ranije prebacivao da određeni menadžeri imaju povlašten status u našem klubu, sada nam to niko nema pravo reći. Ponavljam, interesantan nam je Rašid Mahalbašić, ne i onaj ko ga zastupa.”

Vukoičić na pravom putu

Činjenica da se tihi rat koji se vodi oko igrača koji bi karijeru mogao nastaviti u Sarajevu sada pretvorio u u pravu buru govori da je Bosna konačno dobila trenera koji ima namjeru planirati budućnost ovog kluba.

I dok su u ranijim godinama u Sarajevo stizali uglavnom igrači zbog kojih se niko nije ni počešao, danas se u Zetri okuplja respektabilan tim mladih igrača. Za ovo je svakako najzaslužniji Vlada Vukoičić koji je u Bosni i dobio zadatak na kojem se možda i najbolje snalazi: da nacilja i privuče mlade talente čija će imena u budućnosti odzvanjati Evropom. Da je na dobrom putu najbolje pokazuje menadžeski rat koji se vodi oko igrača za koje bismo bez stručnjaka na klupi Bosne čuli tek za nekoliko godina kada naprave veliku karijeru u Olimpiji, Ciboni ili Partizanu.

Pitanje je samo da li će mladi trener Studenata podnijeti otpor koji u Sarajevu prati svakog uspješnog čovjeka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.