ŽKK Čelik: Košarkaški savez BiH diskriminira ženski sport

U Čeliku nezadovoljni odlukom Upravnog odbora KSBiH

ŽKK Čelik: Košarkaški savez BiH diskriminira ženski sport

Adnan Beganović

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici je donio odluku da ŽKK Čelik i ŽKK Play Off i predstojećoj sezoni igraju i prvi dio domaćeg prvenstva.

Ovakva odluka izazvala je negodovanje čelnika aktuelnog bh. prvaka, ŽKK Čelik, koji su se saopštenjem obratili bh. javnosti.

"Ovakvom odlukom Upravni Odbor košarkaškog Saveza Bosne i Hercegovine diskriminira ženski sport u odnosu na muški. Naime, bh. predstavniku u Regionalnoj ABA ligi, Igokei iz Aleksandrovca, dozvoljeno je da ne igra prvi dio domaćeg prvenstva, dok je to isto pravo uskraćeno predstavnicima u Regionalnoj ženskoj ligi. Pitamo se zašto ovo i za koga radi Upravni odbor košarakšakog Saveza BIH", navodi se u saopštenju ŽKK Čelik.

"Sport i klubovi ne mogu biti taoci neblagovremennog donošenja odluka, jer ovakva odluka je morala biti donesena na kraju prošlog Prvenstva, a ne nakon što je već odigrano 1. kolo nove sezone Regionalne lige. Priprema za nastup u jednom takmičenju zahtijeva organizaciju i materijalne troškove i neshvatljivo je da je da su članovi Upravnog odbora donijeli ovakvu Odluku, a posebno zbog činjenice da je svih prethodnih godina važilo isto pravilo i za muške i za ženske klubove učesnike Regioanlnog takmičenja. Također, naglašavamo da je Odluka UO KS BIH apsolutno u suprotnosti sa Propozicijama i ostalim aktima KS BiH. Klubovi koji su svojim plasmanom u prethodnoj sezoni izgubili status prvoligaša, u narednoj sezoni nemaju pravo nastupa u istom rangu (Bugojno, Impuls). Istovremeno se za donošenje Odluke UO KS BiH, koristi prijedlog klubova u kojem sudjeluju i pomenuta dva kluba", dodali su iz ŽKK Čelik.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti