Bivša zvijezda Barce optužena za krijumčarenje droge
Foto: EPA

Rafael Marquez na meti sankcija američkih vlasti

Bivša zvijezda Barce optužena za krijumčarenje droge

Nekadašnji fudbaler Barcelone i Monaca, Rafael Marquez, se našao na meti sankcija američkog Ministarstva finansija (Department of Treasury) zbog njegove, navodne, umiješanosti u krijumčarenje droge.

Naime, američke vlasti tvrde da je Marquez, inače kapiten meksičke reprezentacije, povezan s kriminalnom organizacijom na čijem je čelu Raul Flores Hernandez. 

U hijerarhiji ove organizacije se pored Marqueza nalaze još 22 osobe na koje se "Hernandez oslanja kako bi unaprijedio svoje aktivnosti krijumčarenja droge i pranja novca."

Iz Ministarstva finansija su u svom saopštenju dodali da se među 43 pravna entiteta koja će se naći pod sankcijama nalazi i jedna kockarnica, te jedan fudbalski klub.

Rafael Marquez i popularni meksički muzičar Julion Alvarez se, prema američkim vlastima, terete da "imaju dugotrajnu vezu s Flores Hernandezom, te da su predstavljali paravan za njega i njegovu krijumčarsku organizaciju, kao i da su u svom vlasništvu imali sredstva koja potiču od nezakonitih aktivnosti."

Američke vlasti su zbog toga odlučile zamrznuti svu Marquezovu imovinu koja se nalazi pod njihovom nadležnošću, a njemu će biti zabranjeno poslovanje sa svim državljanima SAD-a.

Iskusni 38-godišnji štoper trenutno nastupa za meksički Atlas, te je dugogodišnji kapiten reprezentacije Meksika.

On je od 1999. do 2003. godine nosio dres Monaca s kojime je došao do titule prvaka Francuske i trofeja francuskog Kupa prije nego što je prešao u redove Barcelone. U dresu katalonskog kluba je nastupao od 2003. do 2010. godine, a u svojoj karijeri je bio član još i New York Red Bulla, Leona i Hellas Verone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije