Bivši iranski nogometaš osuđen na smrt nakon učešća u protestima

Užasno

Bivši iranski nogometaš osuđen na smrt nakon učešća u protestima

Edmir Škorić

Amir Nasr-Azadani, 26-godišnji iranski nogometaš, jedan je od devet optuženih u slučaju trojice policajaca ubijenih tokom nereda u zemlji.

Prema informacijama suda u Isfahanu, u centralnom Iranu, Amir je osuđen zajedno sa još osam muškaraca u slučaju koji sudi za smrt trojice policajaca nakon demonstracija koje su održane 25. novembra.

Bivši igrač je optužen za izdaju i sastavljanje oružane grupe koja ima za cilj napad na Islamsku Republiku Iran. Uhapšen je dva dana nakon smrti agenata.

Amir je također osuđen za navodnu zavjeru protiv sigurnosti zemlje i iranskog društva. U nogometu je bivši veznjak igrao za timove Sepahan, Rah Ahan Teheran i Tractor.

Svjetski nogometni sindikat FIFPro oglasio se večeras i poziva na hitno ukidanje njegove kazne.

"Šokirani smo i zgroženi izvještajima da se profesionalni nogometaš Amir Nasr-Azadani suočava s pogubljenjem u Iranu nakon što je vodio kampanju za prava žena i osnovne slobode u svojoj zemlji. Solidarni smo sa Amirom i pozivamo na hitno ukidanje njegove kazne".

Oglasi

Iranska vlada je ovog ponedjeljka pogubila drugog čovjeka optuženog za učešće u djelima protiv sadašnjeg režima.

Prema Iranskim ljudskim pravima, nevladinoj organizaciji koja prati situaciju u zemlji, oko 326 ljudi je ubijeno tokom demonstracija koje su izbile nakon što je Mahsa Amini (22) ubijena 16. septembra jer nije pravilno nosila islamsku maramu.

Danas se dogodilo drugo smaknuće u Iranu povezano s protestima potiv vlasti.

Majid Reza Rahnavard je obješen u gradu Mashadu, a prošle sedmice je smaknut Mohsen Shekari.

Iran je Majida objesnio jer je osuđen za ubistvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti, objavila je pravosudna novinska agencija Mizan, što je drugo pogubljenje povezano s protuvladinim demonstracijama u manje od sedmicu dana, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Majid Reza Rahnavard jutros je javno obješen u (svetom šiitskom gradu) Mashahdu… Osuđen je na smrt zbog ‘vođenja rata protiv Boga’ nakon što je nožem nasmrt izbo dvojicu pripadnika snaga sigurnosti”, objavio je Mizan.

Iran je u četvrtak pogubio demonstranta Mohsena Shekarija, koji je osuđen na smrt zbog ranjavanja zaštitara nožem i blokiranja ulice u Teheranu za vrijeme demonstracija.