Branio na 628 utakmica i skinuo penal Peleu: Preminuo jedan od najvećih golmana svih vremena

Napustio nas je Gordon Banks

Branio na 628 utakmica i skinuo penal Peleu: Preminuo jedan od najvećih golmana svih vremena

Statistički najbolji golman u historiji svjetskih prvenstva Gordon Banks preminuo je danas u 82. godini.

Banks je Engleskom je bio prvak svijeta 1966. godine. Četiri godine kasnije je zablistao na Svjetskom prvenstvu u Meksiku obranom Peleovog udarca. Ta obrana smatra se jednom od najboljih u historiji nogometa.

Od 62 golmana koja su branila na osam i više utakmica na Mundijalima, Banks ima najbolji omjer primljenih golova i minuta. Gol je primao svakih 210 minuta.

U 20-godišnjoj karijeri branio je za Chesterfield, Leicester, Stoke, Cleveland Stoker, Hellenic, Fort Lauderdale Strikers i St Patrick`s Athletic. Za Englesku je od 1962. do 1972. godine branio na 73 utakmice. Ukupno je ubilježio 628 nastupa u karijeri

Najboljim golmanom svijeta proglašavan je šest godina zaredom - 1966., 1967., 1968., 1969., 1970. i 1971. godine.

Od Banksa se na društvenim mrežama opraštaju nogometaši i klubovi. Među njima Leicester City, Stoke, FIFA putem svoga twitter profila, Gary Lineker..

"Gordon Banks, moj apsolutni heroj i heroj bezbroj drugih, preminuo je. Osvajač Svjetskog prvenstva s Engleskom bio je jedan od najvećih golmana svih vremena i tako drag, drag čovjek", oprostio se od Banksa legendarni Lineker.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi