Brett Rheeder je pobjednik Red Bull Rampagea
Kanadski biciklista je iz šestog pokušaja uspio osvojiti najprestižnije svjetsko takmičenje u freeride brdskom biciklizmu, održano prije nekoliko dana

Iz šestog pokušaja

Brett Rheeder je pobjednik Red Bull Rampagea

Midhat Šljivak

U blizini Nacionalnog parka Zion, nedaleko od gradića Virgina (Utah, SAD), prošle sedmice je održano 13. izdanje Red Bull Rampagea, takmičenja u kojem riječ „ekstremno“ dobija svoje puno značenje.

Na ovaj najteži ispit vještine na brdskom biciklu dolazi se isključivo putem pozivnice, a ove godine poziv za učešće dobilo je 19 vrhunskih svjetskih mountain bikera.

Pobjeda je pripala 25-godišnjem Kanađaninu Brettu Rheederu, kojemu je ovo bilo šesto učešće i prva titula. On je, bez obzira na težak pad koji je pretrpio na treningu, uspio odvesti sjajan spust niz zahtjevnu stazu i fenomenalnim trikovima zadiviti sudije.

„Ovo je šesti put da se takmičim na Red Bull Rampageu. Prve tri godine su bile teške. Nijednom nisam bio u elementu, i trebalo mi je dugo vremena da konačno uđem u konkurenciju za titulu. Osjećaj je nevjerovatan“, rekao je Rheeder.

Drugi je bio Španac Andreu Lacondeguy, koji se po treći put popeo na pobjedničko postolje Red Bull Rampagea, dok je lokalni biciklista Ethan Nell u svom tek drugom nastupu na ovom takmičenju ponovio treće mjesto od prošle godine.

Za Red Bull Rampage je zanimljivo da takmičari sami kreiraju staze kojima će voziti. Stoga dvije sedmice prije takmičenja borave na lokaciji, gdje neumorno rade na pripremi svojih staza, uz pomoć još dvojice kopača koje imaju pravo povesti. Do samog takmičenja, tek je njih nekoliko uspjelo i u praksi isprobati sve elemente na svojim stazama.

Takmičari voze dvije uzbudljive vožnje koje počinju na nadmorskoj visini od 1100 metara, a završavaju oko 240 metara vertikalnog spusta niže, nakon dvije minute ekstremne vožnje. U toku vožnje izvode trikove na skakaonicama koje imaju preko 12 metara pada. Sudije ih ocjenjuju na osnovu izbora putanje, tehničkog umijeća i kompleksnosti izvedenih trikova.

Više od 3000 fanova je pratilo takmičenje uživo na stazi, a prvi put su i gledaoci u svojim domovima imali mogućnost da istraže lokaciju pomoću najnovije tehnologije uvećane stvarnosti, putem 3D modela planine na Red Bull TV aplikaciji.

U videu pogledajte fantastičnu pobjedničku vožnju Rheedera, a na Youtube kanalu Red Bull Bike mogu se pogledati i nastupi ostalih biciklista, kao i snimak čitavog takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi