Englezi predstavljaju knjigu "Ultras: Način života", a u najavi i inserti meča Željo - Sarajevo

Huligani kroz fotografije

Englezi predstavljaju knjigu "Ultras: Način života", a u najavi i inserti meča Željo - Sarajevo

Endin Čaušević

Nasilje u svijetu fudbalskog huliganizma sada će biti i predstavljeno kroz fotografije, a u najavi knjige "Ultras: Način života" mogu se vidjeti inserti iz okršaja Željezničara i Sarajeva.

Knjiga "Ultras: A Way of Life" će biti uskoro u prodaji i za cilj ima da pokaže način shvatanja navijanja na fudbalskim utakmicama širom svijeta.

Dok mnogi fudbalski navijači svoju ljubav prema određenom klubu pokazuje navijanjem s tribina tu postoji i manjina, odnosno grupa onih koji se smatraju huliganima kojima nije mjesto na fudbalskim mečevima.

Takvo huligansko ponašanje često dovodi do tuče između navijača dva kluba, tuče s policijom, te raznih incidenata na tribinama i slično. Kao primjer engleski mediji su uzeli navijače Intera koji su branili rasističko ponašanje iako su navijači Caglarija vrijeđali upravo igrača Intera. No, grupa "žestokih" navijača Intera očito smatra da tu nema ništa loše.

U knjizi su slike s utakmica iz cijelog svijeta i pokušava se pokazati kako stanje u državi i dosta drugačije kulture uveliko se odraze i u ponašanju na fudbalskim utakmicama.

 Ultras: A Way of Life looks to examine the hard core element of football support

Iako je huliganizam u mnogim državama zabranjen i skoro je nestao ipak u većini svijeta to nije baš tako bajno. Autorima knjige nije jasno kako je moguće da u današnje vrijeme neki navijači razmišljaju na takav način i upravo takve huligane smatraju najvećim problemom današnjeg fudbala.

Za najavu ove knjige objavljena su dva videa, a tu su čak inserti iz mečeva Željezničara i Sarajeva. Naravno, u centru pažnje su bile većinom bakljade i slične stvari. Vjerovatno će se meč sarajevskih timova naći u knjizi i bit će interesantno vidjeti kako su autori ove knjige opisali situaciju na najvećem bh. derbiju.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi