Fudbaler Nürnberga Danny Blum primio Islam

Životna odluka napadača

Fudbaler Nürnberga Danny Blum primio Islam

Danny Blum je od jula mjeseca po ugovorom sa ekipom 1. FC Nürnberg koja je nakon n loših igara prošle sezone napustila Bundesligu. Samo nekoliko sedmica prije prelaska u svoj novi klub, Blum je napravio još jedan, za njega jako bitan, "prelazak" u životu. Ovaj napadač prihvatio je Islam, kao svoju vjeru. 

"Islam mi daje samopouzdanje i snagu, a molitva smiruje moju dušu", rekao je Blum za Bild, tokom priprema u turskom Beleku. 

Kratko nakon prelaska u Nürnberg Blum je povrijedio koljeno, ali nije gubio vjeru, iako priznaje da je bilo frustrirajuće što se nije mogao dokazivati u novoj igračkoj sredini. 

Sa prijateljima je pričao mnogo o religiji, razmišljao o svemu, informisao se oko budućim putevima, ali na kraju je primio Islam.

"Posjetio sam jednu džamiju i odmah mi je to ušlo u srce. Osjetio sam da je to nešto za mene, nešto o čemu želim više da znam", prića Blum za Bild prije molitve u jednoj džamiji u Beleku.

Otkako je primio Islam Blum se svakodnevno moli pet puta, te jede ono samo što mu je propisano, dok je alkohol tabu tema. 

"Bojao sam se malo toga svega. Kako će se sve to odvijati kada negdje odem sa društvom? Ipak, primijetio sam da sam u mnogo boljem odnosu sa ljudima otkako sam primio Islam", kaže Danny, čiji su roditelji katolici, baš kao i njegova djevojka. 

"Oni su katolici, vjernici, ali i oni su mi rekli da ako vjerujem zaista, da u tom slučaju moram krenuti ovim putem", istakao je Blum, te se osvrnuo na kraju na svoju djevojku:

"Ona to ne mora. Islam je religija mira, a ono u šta ja vjerujem kaže 'nikada ne prisiljavaj nekoga na nešto što ne želi'. Ako čovjek vjeruje u nešto onda to mora raditi iskreno, od srca".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.