Žena koju je "stvorio" Silvio Berlusconi: Od konobarice u noćnim klubovima do premijerke Italije

Giorgia Meloni proglasila pobjedi

Žena koju je "stvorio" Silvio Berlusconi: Od konobarice u noćnim klubovima do premijerke Italije

E. Škorić

Političarka i novinarka Giorgia Meloni postaje prva žena na čelu Italije.

U Italiji su održani jučer parlamentarni izbori za koje se očekuje da će uspostaviti prvu vladu u zemlji koju vodi krajnja desnica nakon Drugog svjetskog rata, dovodeći euroskeptične populiste u srce Evrope, a glavna favoritkinja za poziciju premijerke je Giorgia Meloni. Ona je već potvrdila pobjedu.

Stranka Braća Italije, koju predvodi nekadašnja Musolinijeva pristalica Giorgia Meloni, vodi prema istraživanju javnog mnijenja i izgleda da će preuzeti dužnost u koaliciji sa krajnje desničarskom Ligom i strankama Forza Italia Silvija Berlusconija.

Govoreći nakon obavljenog glasovanja, gospođa Meloni rekla je da će njena stranka Braća Italije "vladati za sve" i da neće izdati povjerenje ljudi.

"Italijani su poslali jasnu poruku u korist desničarske vlade koju vode Braća Italije", rekla je novinarima u Rimu, držeći natpis "Hvala Italijo".

Oglasi

Ona bi trebala osvojiti 26 posto glasova, na temelju privremenih rezultata, ispred svog najbližeg protukandidata Enrica Lette. Gospodin Letta rekao je novinarima u ponedjeljak da je pobjeda krajnje desnice "tužan dan za Italiju i Evropu", ali će njegova stranka pružiti "snažnu i nepopustljivu oporbu".

Meloni je u mladosti radila kao barmen i konobarica u nekoliko noćnih klubova u Rimu, da bi se rano uključila u politiku.

S nepunih 30 godina već je bila zastupnica, a 2008. Silvio Berlusconi, tajkunski bivši vlasnik AC Milana, imenovao ju je ministricom mladih u svojoj vladi.

Meloni bi se sada mogla suočiti sa zastrašujućim izazovima uključujući prijetnju recesije, inflacije i naglog rasta troškova energije, povrh povijesno visokog javnog duga Italije.

Obećala je na razboritu fiskalnu politiku i održavanje jedinstva s partnerima iz Evropske unije i NATO-a u podršci Ukrajini protiv Rusije. Ali to je izazvalo trvenja sa saveznicima.

Salvini, nekadašnji obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, otvoreno je kritikovao sankcije Moskvi, iako se slaže s Meloni oko stroge migracijske i granične politike.