Iffland i Hunt uvjerljivi u Italiji

Red Bull Cliff Diving

Iffland i Hunt uvjerljivi u Italiji

A. Čaušević

Proteklog vikenda Polignano a Mare u Italiji ugostio je elitu svjetskog cliff divinga na trećoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. Aktuelni prvak i prvakinja, Gary Hunt i Rhiannan Iffland, nastavili su dominaciju i odnijeli uvjerljive pobjede ispred rivala.

Polignano a Mare, gradić na jugu Italije, poznat kao 'evropski dom cliff divinga', po sedmi put je bio domaćin takmičenja najboljih svjetskih skakača i skakačica, koji su svoje nevjerovatne skokove izvodili s visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

Branitelji titula, Englez Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, pred 60.000 gledalaca su potvrdili odličnu formu i novim pobjedama dodatno uvećali prednost na čelu ukupnog poretka prvenstva.

Hunt je briljirao u Italiji, završivši takmičenje s čak 50 bodova ispred drugoplasiranog Andyja Jonesa (SAD), dok je treće mjesto pripalo Čehu Michalu Navratilu.

„Jonathan [Paredes] je danas izveo apsolutno fenomenalan prvi skok, ali ja sam svoj najteži skok sačuvao za kraj i to je presudilo. Moj najveći rival ove sezone [Rumun Constantin Popovici] zbog povrede nije nastupio danas, tako da se nadam njegovom brzom povratku i borbi s njim.”

Iffland je ponovo bila nezaustavljiva: 45 bodova iza nje na drugom mjestu je ostala mlada Kolumbijka Maria Paula Quintero, a treća je bila Bjeloruskinja Yana Nestsiarava. Australki je ovo treća pobjeda u Polignanu u tri godine, treća pobjeda u ovoj sezoni i četvrta pobjeda u nizu započetom prošle godine.

„Uvijek izvodim teže skokove prvog dana, dok sam malo svježija. Ovaj posljednji skok mi je zapravo omiljeni, isplatio mi se ove godine. Sad mogu slaviti hat trick i u Polignano a Mareu“, izjavila je Iffland.

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo na svoju narednu stanicu putuje na portugalske Azore 22. juna. Nakon toga slijedi još samo takmičenje u Bejrutu (Libanon) sredinom jula, a onda će 24. augusta Stari most u Mostaru po peti put ugostiti najbolje svjetske skakače i skakačice.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi