Zvučno ime, reprezentativac i član slavnog kluba otkrio da je homoseksualac: "Ne mogu više..."

Javno je progovorio

Zvučno ime, reprezentativac i član slavnog kluba otkrio da je homoseksualac: "Ne mogu više..."

Admin Čaušević

Mnogi sportisti su skloni istospolnim vezama, ali uglavnom istinu o svojoj spolnoj orijentaciji drže samo za sebe i za partnera. Rijetki su oni koji javno odluče da progovore o svemu.

Jakub Jankto (Prag, 19.01.1996.) danas je javno otkrio da je homoseksualac. Češki fudbaler Getafea, koji igra na posudbi u praškoj Sparti, napravio je korak naprijed preko društvenih mreža.

"Kao i svi drugi, imam svoje vrline, imam svoje mane, imam porodicu, imam svoje prijatelje, imam posao koji već godinama radim najbolje što mogu, ozbiljno, profesionalno i sa strašću. Kao svi ostali."

"Također želim živjeti svoj život u slobodi. Bez strahova. Bez predrasuda. Bez nasilja. Ali s ljubavlju. Ja sam homoseksualac i ne želim se više skrivati”, kaže Jankto u emotivnom videu u kojem je otkrio svoju seksualnu orijentaciju.

[instagram]https://www.instagram.com/p/ComnhRVqKqz/?hl=en[/instagram]

"Jankto je bio reprezentativac Češke u 45 navrata. U Getafe je stigao 2021. iz Sampdorije, u zamjenu za šest milion.

Oglasi

Prošle sezone odigrao je 16 utakmica u La Ligi, u kojima je podijelio dvije asistencije. Prošlog ljeta otišao je na posudbu u prašku Spartu, velikog rivala ekipe u kojoj je postao poznat, Slavije.

Podršku igraču među prvima je iskazala i sama Sparta, porukom u kojoj žele pomoći da Janktova gesta što prije postane normalna pojava.

"Jakub Jankto je otvoreno govorio o svojoj seksualnoj orijentaciji s upravnim odborom, trenerom i saigračima u klubu. Sve ostalo odnosi se na njegov privatni život."

"Nema više komentara. Nema više pitanja. Imaš našu podršku. Živi svoj život, Jacobe. Ništa drugo nije važno”, objavio je praški klub putem svog Twitter naloga.

Getafe je također podržao svog fudblaera ponudivši mu "maksimalno poštovanje i bezuvjetnu podršku".

Oglasili su se i drugi klubovi i institucije kao što su FIFPRO, Osasuna, Athletic Bilao, Real Sociedad ili Premier League te su podržali Jankta.

U prošlosti je još nekoliko fudbalera javno priznalo da su homoseksualni, a prvi koji je to uradio bi je sada penzionisani Thomas Hitzlsperger.

Oglasi