Teška povreda glave u djetinjstvu: Ožiljak mu obilježio život i karijeru, a kako je do njega došlo?
Joleon Lescott prepoznatljiv je po svom ožiljku na čelu.

Lescottova priča

Teška povreda glave u djetinjstvu: Ožiljak mu obilježio život i karijeru, a kako je do njega došlo?

Eldar Ganibegović

Kroz historiju smo pratili neke velike fudbalske zvijezde koje su imale ožiljke na glavi. Kada u istu rečenicu stavimo ožiljak i fudbal, vjerovatno nam svima prvo padne na pamet Franck Ribery, no i protagonista današnje priče je zaista bio veliki fudbaler, a o tome kako je njegov ožiljak nastao, malo se zna. Barem mnogo manje nego za onaj Riberyjev.

Joleon Lescott rođen je 16. augusta 1982. godine u Birminghamu. 

U fudbalskom smislu, dijete je Wolverhamptona za koje je debitovao 2000. godine i dvije godine u nizu je proglašavam najboljim mladim igračem godine u izboru navijača.

Prvi veliki transfer pravi 2006. godine kada je otišao u Everton za šest i po miliona eura, a onda smo godine 2009. vidjeli pravu dramu oko njega.

Dugo se protezala priča da bi trebao preći u Manchester City, treneri jednog i drugog tima su javno istupali i davali izjave kako hoće ili neće preći iz jednog u drugi klub, a na kraju Everton nije mogao odoliti milionima s Etihada i Lescott je otišao za 27 i po miliona eura.

U dresu Manchester Cityja proživio je najbolje trenutke karijere. Proveo je pet sezona u ovom klubu i osvojio dva naslova prvaka Engleske, te po jedan FA i Liga kup.

Oglasi

Inače, u dresu Manchester Cityja Lescott je svlačionicu dijelio i s našim Edinom Džekom s kojim je odigrao 92 utakmice, a njih dvojica su zajedno u golu (asistencija jednog za drugog) učestvovali dva puta.

Lescott je u jednom intervjuu 2018. godine objasnio da će Džeko zauvijek biti u sjeni Aguera kada je Manchester City u pitanju.

"Džeko je skoro pola odigranih utakmica za City ulazio s klupe i znam da je mrzio kada su za njega govorili da je super zamjena. Čak znam da si ga i ti pitao jednom oko toga i više nikada nije htio pričati s tobom iako si ugledni novinar. Bio je džoker s klupe i on to jedini nije shvatao. Uvijek će biti u sjeni Aguera", rekao je Lescott, te dodao:

"Najbolji primjer toga je ona nevjerovatna utakmica protiv QPR-a kada smo gubili sa 2:1, a onda preokrenuli na 3:2 i osvojili titulu. Džeko je zaslužan za to jer je dao gol za 2:2, ali to niko ne pamti već se sjećaju gola za pobjedu kojeg je dao Aguero. Eto, to je samo jedan od primjera što je on u sjeni Argentinca. Mancini i Pellegrini su ga često rotirali i to mu je jako smetalo bez obzira da li bi dao četiri gola ili bio loš. Jednostavno da nije Aguera on bi bio najpopularniji igrač u historiji kluba, ali ovako je samo u sjeni".

Epizodu u Cityju završava u ljeto 2014. godine kada odlazi u WBA, a do kraja karijere koju je završio 2017. godine igrao je još za Aston Villu, AEK iz Atine i Sunderland.

Oglasi

U dresu reprezentacije Engleske Lescott je nastupio 26 puta i postigao jedan pogodak.

A sada to famozno pitanje: Kako je nastao ožiljak na licu Joleona Lescotta?

Naime, Lescott je s pet godina doživio tešku nesreću i prava je sreća da je uopšte preživio. 

Njega je u dobi od pet godina ispred njegove osnovne škole u Birminghamu udario automobil. Posljedica svega bile su teške povrede glave, te ožiljak na čelu i tjemenu.

Trenutno Joleon Lescott radi kao pomoćni trener u stručnom štabu U21 reprezentacije Engleske.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi