Karimova mračna soba za traume igračica: "Krv mi je išla iz ušiju, usta i vagine, bila sam nemoćna"

Predsjednik Afganistanskog saveza seksualno zlostavljao nogometašice

Karimova mračna soba za traume igračica: "Krv mi je išla iz ušiju, usta i vagine, bila sam nemoćna"

Edmir Škorić

Afganistanske reprezentativke iznijele su detaljne navode Guardianu za seksualno i fizičko zlostavljanje za koje kažu da su ga pretrpjele od strane predsjednika Nogometnog saveza te zemlje Keramuudina Karima.

Nogometašice, koje govore anonimno zbog straha za sigurnost svojih porodica, iznijele su ozbiljne optužbe na račun Karima i nadaju se da im neko može pomoći, te da će dotični završiti iza rešetaka.

Jedna je rekla da joj je Karim stavio pištolj u glavu nakon što ju je udario u lice i seksualno ju napao u skrivenoj spavaćoj sobi koja se nalazila uz njegov ured, prijeteći joj da će ustrijeliti nju i njezinu porodicu ako se obrati medijima.

Druga tvrdi da joj je Karim zaprijetio, pred saigračicama na treningu, da će joj odrezati jezik nakon što je pobjegla dok je bila seksualno zlostavljana.

Treća igračica tvrdi da joj je Karim pokušao poljubiti vrat i usne te da je nakon što je pobjegla iz njegove 'skrivene sobe' proširio priču kako je lezbijka. Još jedna od njenih saigračica kaže da je Karim širio iste glasine o njoj.

Karim i još četiri člana Afganistanskog saveza Fifa je suspendovala nakon što je Guardian prošlog mjeseca objavio navode o zlostavljanju.

Ispovijest prve djevojke:

"Otišla sam do Karima da tražim novac za troškove puta. On mi se približio i rekao da želi da vidi moje tijelo. Pokušala sam to da ignoriđem, bila sam ljubazna prema njemu. Samo sam tražila novac. Rekao mi je da krenem za njim i odveo me u sobu. Očekivala sam da će mi pomoći. Otišao je u drugu sobu, koja je bila mračna. Bilo je to poput hotelske sobe - krevet, kupatilo... Rkeao mi je da uđem, a onda je ušao iza mene i zaključao vrata. Rekao mi je da sjednem na krevet. Bila sam zabrinuta i tresla sam, a onda je on rekao: 'Želim saznati što se nalazi ispod tvoje odjeće'. Govorila samu da me ostavi na miru, a on je odgovorio: 'Vrišti koliko god želiš, niko te ne može čuti. Tada me počeo gurait prema krevetu. Govorio mi je da će danas saznati jesam li lezbilja ili ne - jer sam se družila i sa igračicama i sa igračima", ispričala je jedna od djevojki Guardianu.

"Ustala sam i pokušala da se borim, ali on me udario u lice i pala sam na krevet. Pokušala sam opet ustati i otići do vrata, ali ta vrata su koristila njegov otisak i nije bilo moguće da ih otvorim. Nisam mogla da izadjem. Počeo me udarati. Krv je dolazila iz mojih usana i nosa. Počeo me tući, pala sam na krevet i sve je postalo mračno. Kad sam se probudila, bila sam gola i krv je bila posvuda. Tresla sam se, nisam znala šta mi se dogodilo. Krv je išla iz mog nosa, usta i vagine. Oprala sam lice i obukla odjeću. Vratila sam se i rekla da ću sve da ispričam medijima, a on je uzeo pištolj i prislonio ga na moju glavu. Rekao mi je da bi mogao da me upuca i da mi prospe mozak, te da isto može da uradi i mojoj porodici. Rekao je da bi trebala da šutim ako želim dobro porodici. Onda mi je bacio novac na lice i rekao da izađem i da me više ne želi vidjeti", kazala je.

"Nisam se dobro osjećala. Saznala sam preko prijatelja u timu da je predsjednik proširio glasine da sam lezbijka i da me je uhvatio s drugom djevojkom i zato su me izbacili. To je za mene bilo depresivno i vrlo opasno", istakla je.

Njezina odluka da progovori nije bez rizika. “Znam da je moja porodica u opasnosti i znam da će biti kad sve ovo izađe. Ali želim stajati i govoriti o tome zbog budućnosti djevojčica. Želim da djevojke imaju sigurno okruženje", tvrdi anonimna nogometašica.

Rekla je da je Karimovo ponašanje nadaleko poznato unutar i izvan odjeljenja. "To je postalo prihvatljivo za ženski nogomet, to njegovo ponašanje."

Druga djevojka je također ispričala detalje iz mračne sobe.

"Nisam znala za njegov karakter Bila sam s njim na kauču i on je počeo govoriti i koketirati sa mnom. Počeo me dirati, a zatim me probao i poljubiti. Počela sam da plačem, bila sam uplašena i pokušavala sam da ga odgurnem. Osjećala sam se slabo, nisam mogla nikome da podijelim ovu priču. U isto vrijeme sam dobijala pozive iz reprezentacije, zvao me i predsjednik, prisiljavao me da se vratim, a ja sam uspjela da pobjegnem od njega".

Pogriješila je, pa se vratila.

"Kad god sam išla na treing, on je pred svima govorio da sam nepristojna, projetio mi, govorio mi je da će mi odrezati jezik i neprestano me zlostavljalo i maltretirao. Jednom sam sjedila na klupi i čekala ostatak tima. Vidio je da sam tamo na sigurnosnim kamerama, pa me počeo zvati. Ignorisala sam, a na kraju je došao po mene. Slijedila sam ga, davao mi je upute gdje da idem. Nakon čevera vrata, bila sam u spavaćoj sobi. Bilo je to nešto kao hotel s pet zvjezdica, modernim namještajem, ogledalom, krevetom, ženskim stvarima, parfemima... Kad sam stigla tamo, uplašila sam se, mislila sam da je to kraj mog života. On je bio gol i čekao me u kreveti. Držao me i pokušavao da me skine. Napao je i razderao moju haljinu. Vrištala sam, plakala i borila se. Nakon svega je otvorio vrata i ja sam pobjegla".

Treća djeovjka je kod Karima išla da dobije svoj potpis, a također je doživjela neugodnosti i traumatične scene.

"Pokušavala sam ga odgurnuti od sebe, a on me pokušao poljubiit u vrat i usne. Govorila sam mu da se ponaša i da je u dobi mog djeda, kako to može da uradi? Rekao je da ne zna zašto se ponašam čudno s njim... Onda mi je rekao da smo mi prijatelji, ali da će sve zavšiti seksom na kraju. Bila sam pogubljena, na kraju sam pobjegla iz sobe", ispričala je.

"Onda me skinuo sa spiska reprezentacije za trening kamp u inostranstvu, zatim me uvrijedio pred svima i optužio da sam lezbijka, a onda izbacio iz reprezentacije".

Tvrdi da je bila svjedokom verbalnog zlostavljanja druge navodne žrtve: "Plakala je, svi su vidjeli, vrijeđao ju je".

Iako je i Vlada Afganistana uključena u ovaj slučaj, djevojke su uplašene i ne vjeruju da im se može pomoći.

"Ne mogu da vjerujem vladi. Karim je moćan čovjek, ima mnogo utjecaja i novca i može da kupi ljude. Pozivamo FIFA-u i strane vlade u Afganistanu da nešto poduzmu", apeluje jedna od nogometašica.

Top Komentari

DobarDan
Zapalite go*no prvom prilikom.
2 0
dobojan90
Samo dobre šine i uštrojit ko ovna!!!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije